Direct naar artikelinhoud
PortrettenBestorming Capitool

De sjamaan, de veteraan, de man in het bureau van Pelosi: zij drongen het Capitool binnen

Jake Angeli, zelfbenoemd QAnon-sjamaan.Beeld AFP

En opeens zat er een in bont gehulde man met hoorntjes op de stoel van de Amerikaanse vicepresident. Wie zijn de mensen die woensdag het Capitool binnenvielen? 

en

De meest in het oog springende figuur die het Amerikaanse Capitool binnendrong, was de man met deels ontbloot bovenlijf en zijn bontmuts met bizonhoorns. Jake Angeli (32) kwam voor dit protest uit Arizona naar Washington, een reis van 3.700 kilometer dwars door de Verenigde Staten. Hij eindigde met een Amerikaanse vlag aan een speer geregen op de stoel van vicepresident Pence.

Angeli is in zijn thuisstaat een bekende. Sinds zeker 2019 staat hij op de stoep van het Capitool van de staat, in Phoenix, te schreeuwen over verschillende complottheorieën. Hij werkte eerder als zanger, acteur en sprak voice-overs in.

Angeli is zelfbenoemd sjamaan van de QAnon-theorie, een op het oog nogal uit de hand gelopen internetgrap. Desondanks geloven mensen op basis van die ‘grap’ dat er vanuit de regering cryptisch geheimen worden gelekt over (satanische) samenzweringen in Washington.

In zijn thuisstaat is Angeli ook bekend van protesten tegen lockdowns om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zijn uitdossing, vertelde hij in interviews, is er vooral om aandacht te krijgen. Hij gaat dan ook maar wat graag op de foto. Zijn denkbeelden haalt hij van het internet, vertelde hij aan Arizona Republic. “Op een gegeven moment vielen alle puzzelstukjes in elkaar.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Ashley Babbitt wordt afgevoerd in een ambulance.Beeld AP

Ashli Babbitt, geradicaliseerde veteraan 

De vrouw die woensdagavond in het Capitool door ordetroepen werd neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed is de 35-jarige Ashli Babbitt uit San Diego in Californië. Ze was een fanatiek aanhanger van president Trump. Daarnaast geloofde ze in de QAnon-complottheorie: ‘de elite’ zou zich schuldig maken aan satanisch kindermisbruik. Babbitt diende veertien jaar bij de luchtmacht, zo vertelde haar echtgenoot aan een lokale tv-zender. In die periode zou ze vier keer op missie zijn uitgezonden. Met haar echtgenoot had ze een servicebedrijf voor zwembaden.

Volgens de website Law and Crime retweette ze op Twitter vooral tweets van Lin Wood, een prominente verspreider van de QAnon-theorie. Hij beschuldigde onder meer opperrechter John Roberts van betrokkenheid bij een netwerk dat kinderen misbruikt en vermoordt.

In een van haar schaarse eigen tweets antwoordde ze ‘6 januari’ aan een twitteraar die vroeg: “Wanneer gaan we winnen?”

Op 5 januari tweette ze: “Niets zal ons tegenhouden... ze kunnen het proberen en proberen en proberen maar de storm is hier en zal neerdalen op DC in minder dan 24 uur... duisternis naar licht.”

De volgende dag werd ze neergeschoten door een politieman in burger toen ze de vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden wilde binnendringen. 

Richard Barnett met zijn schoenen op het bureau van Nancy Pelosi.Beeld EPA

Richard Barnett, de man met zijn schoenen op het bureau van Pelosi

Buiten het Capitool toont Richard Barnett trots een envelop aan The New York Times. De envelop draagt het briefhoofd van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Barnett heeft hem zojuist meegenomen uit haar kantoor. Even daarvoor had de 60-jarige Trump-aanhanger zich laten fotograferen met zijn voeten op het bureau van Pelosi. Volgens Barnett ontdekte hij op dat moment dat hij bloedde op een envelop, die hij toen maar meenam.

Voor de envelop heeft hij betaald door een kwartje op het bureau achter te laten, schreeuwde hij tegen de agenten die hem met behulp van traangas naar buiten werkten. Op foto’s is te zien dat de brief geadresseerd is aan Billy Long, afgevaardigde namens de staat Missouri. Behalve het kwartje, liet Barnett nog iets achter: een brief met de tekst ‘we won’t back down’.

Barnett, onder betogers bekend als ‘Bigo’ komt uit het plaatsje Gravette, waar op ruim 1.900 kilometer van Washington zo’n 2.300 mensen wonen. Hij deed al eerder mee aan betogingen in zijn thuisstaat, waarbij hij tegen de lokale nieuwszender zei dat er koste wat kost aangetoond zou worden dat Joe Biden de verkiezingen door fraude heeft gewonnen.

Overigens, zo verklaarde Barnett tegenover The New York Times, wilde hij zelf Pelosi’s kantoor helemaal niet in. Hij werd er door de menigte mensen naar binnen geduwd. Zelf weet hij ook wel dat niemand dat verhaal gelooft, “maar ik zal het blijven vertellen tot ik in de gevangenis zit”. 

(Op deze plek stond eerder dat Jadson Tankersley, hoofd van de Maryland Skinheads en neonazi, zich ook onder de Capitool-bestormers bevond. Dat is echter nog niet bevestigd.)

Twitter bericht wordt geladen...