Direct naar artikelinhoud
Fauna

Boeren willen hek rond provincie Friesland tegen wolven

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam in oktober 2020 een roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling.Beeld ANP

Een groep Friese veehouders wil een hek rond de provincie Friesland plaatsen om wolven buiten de deur te houden. De boeren, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, zijn bang dat veel koeien en schapen binnen tien jaar uit de wei zullen verdwijnen door ‘de snelle en ongelimiteerde uitbreiding van de wolf’. De veehouders denken dat er over vijf jaar 50 tot 150 wolven in Nederland zijn.

De boeren beginnen donderdag met een inzamelingsactie om het hek van enkele honderden kilometers lengte te kunnen betalen. Het wolvenhek zou zich moeten uitstrekken van het IJsselmeer tot aan de Lauwerszee, dus langs de grenzen met Overijssel, Drenthe en Groningen. In Drenthe heeft zich waarschijnlijk een wolf gevestigd. In de andere noordelijke provincies zijn tot nu toe alleen schapen aangevallen door een enkele zwerfwolf.

Boeren willen hek rond provincie Friesland tegen wolven
Beeld ANP, Otto Jelsma

Volgens de stichting Wolvenhek Fryslân is het voor individuele boeren in Friesland onmogelijk om zichzelf te beschermen tegen wolvenaanvallen, aangezien er in de provincie meer dan 150.000 schapen en 300.000 koeien worden gehouden. In Gelderland en Noord-Brabant krijgen veehouders steun voor het nemen van wolfwerende maatregelen, zoals het plaatsen van een hek met stroomdraden.

Vorig jaar sprak een meerderheid van Provinciale Staten in Friesland zich uit tegen de komst van de wolf. Hoe de provincie de wolf zou moeten weren werd toen niet duidelijk. Het dier is beschermd en mag niet worden verjaagd of afgeschoten.