Direct naar artikelinhoud
ReconstructieBestorming Capitool

Moment per moment: zo bestormde de opgezweepte massa het Amerikaanse Capitool

.Beeld DM

De poging van president Donald Trump om de verkiezingsuitslag aan te vechten, werd woensdag door zijn aanhangers wel erg letterlijk genomen. Opgezweept door een toespraak van Trump niet ver van het Capitool, waar het Congres net begonnen was met het bekrachtigen van de overwinning van Joe Biden, bestormden woedende betogers het iconische gebouw.

en

Honderden Trump-aanhangers braken door de politiebarricades, stormden de trappen op en verspreidden zich op het terras vlak voor het Capitool. Daarbij kwam het schermutselingen met de aanwezige ordetroepen, die de situatie niet onder controle kregen. Uiteindelijk raakten de relschoppers het iconische gebouw binnen, waar op dat moment het kiescollege bijeen was om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen. 

De relschoppers verspreidden zich doorheen het gebouw en drongen eerst de kamer van de Senaat binnen. In hun poging ook de kamer van het Huis van Afgevaardigden binnen te raken, kwam het tot een gewapende confrontatie met de aanwezige agenten. Een vrouw werd neergeschoten en overleed later aan haar verwondingen. Er vielen nog drie doden, maar de omstandigheden waarin dat gebeurde, zijn nog onbekend.

.Beeld DM

Voor het Capitool

In de vroege namiddag, lokale tijd, verzamelen honderden Trump-aanhangers zich aan de barricades die de politie voor het Capitool heeft opgeworpen. Het duurt niet lang voor relschoppers door de barricades dringen. 

Demonstranten staan tot tegen de deuren aan de oostelijke ingang van het Huis van Afgevaardigden.Beeld AP
De massa Trump-aanhangers gezien vanuit een stelling aan het Capitool.Beeld AFP

De politie zet traangas in, maar kan de relschoppers niet de baas.

Wolken traangas hangen boven de massa, terwijl die het Capitool bestormt.Beeld REUTERS
Een wolk van traangas in de massa.Beeld REUTERS

De relschoppers verspreiden zich snel over de westelijke en oostelijke zijden van het Capitool en beklimmen de muren om met Trump-vlaggen te zwaaien.

Relschoppers beklimmen de muren van het Capitool.Beeld Photo News

Massa dringt Capitool binnen

Wanneer enkele relschoppers een ruit stukslaan, stromen tientallen Trump-aanhangers naar binnen. De politie probeert hen tevergeefs tegen te houden met pepperspray.

Een agent van de politie van het Capitool spuit pepperspray naar een indringer.Beeld Photo News

De meute slaagt er ook in een van de deuren van het gebouw waar het Huis van Afgevaardigden gevestigd is, in te beuken.

Trump-aanhangers dringen het gebouw binnen.Beeld Getty Images

In de Rotonde

Al snel loopt de centraal gelegen Rotonde, die beide Kamers van het Congres met elkaar verbindt, vol Trump-aanhangers. Sommigen onder hen brengen vernielingen aan of klimmen op de beelden.

Een relschopper beklimt een standbeeld van president Ford.Beeld AFP
Een demonstrant zwaait met de Amerikaanse vlag in de Rotonde.Beeld EPA
Een meute in de Rotonde.Beeld EPA

In de Kamer van het Huis van Afgevaardigden

Agenten staan met getrokken wapens voor de gebarricadeerde deur van het Huis van Afgevaardigden, terwijl demonstranten op de deur bonken. De aanwezige Afgevaardigden moeten een gasmasker opzetten en zich schuilhouden onder hun stoel voor ze geëvacueerd kunnen worden via tunnels onder het Capitool.

Agenten met getrokken wapens in het Huis.Beeld Photo News

Ten minste dertien relschoppers voor de deuren van het Huis worden gearresteerd. De politie neemt daarbij ook vijf vuurwapens in beslag. In totaal zouden zo’n 50 betogers worden opgepakt.

Politici worden geëvacueerd uit het Huis van Afgevaardigden.Beeld AP
Mensen houden zich schuil in de galerij van het Huis van Afgevaardigden.Beeld AP
Aanwezigen met gasmasker worden geëvacueerd uit het Huis.Beeld AP

In de Kamer van de Senaat

Relschoppers lopen rond in de Kamer van de Senaat. Eentje bungelt aan het balkon. Een andere neemt plaats achter het spreekgestoelte.

Een relschopper bungelt aan het balkon van de Senaat.Beeld AFP
Trump-aanhangers in de Senaat.Beeld AFP
Rook vult de gang buiten de Kamer van de Senaat.Beeld AP
Een bont gezelschap in de hal van de Senaat.Beeld AP

Het kantoor van Nancy Pelosi

Ook het kantoor van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wordt binnengedrongen. Een fotograaf legt vast hoe een demonstrant in de stoel van Pelosi zit, met zijn voeten op haar bureau. Hij laat een briefje voor haar achter, met daarop ‘We zullen niet opgeven.’

Een Trump-fan in het bureau van Nancy Pelosi.Beeld EPA
Het briefje dat werd achtergelaten voor Pelosi.Beeld EPA

De massa kan urenlang redelijk ongestoord door het Capitool zwerven voor ze uiteindelijk door de politie wordt verdreven. Na een vertraging van een paar uur zet het Congres de procedure voor de bekrachtiging van de kiesuitslag voort, waarna Joe Biden ook officieel wordt       aangeduid als winnaar van de presidentsverkiezingen.