Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Daling van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames vertraagt in ons land

Daling van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames vertraagt in ons land
Beeld Joris Van Gennip

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is in de week van 29 december tot en met 4 januari nog maar met twee procent gedaald. Het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames dalen wel nog sneller, zo blijkt uit de recentste gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

en

In de week van 29 december tot en met 4 januari werden gemiddeld 1.664 bevestigde besmettingen per dag geteld. Het gaat om een daling met 2 procent ten opzichte van de week daarvoor. 

Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op zondag 4 januari 3.041 besmettingen vastgesteld. Op zondag 3 januari ging het om 819 besmettingen, op zaterdag 2 januari om 1.112 en op vrijdag 1 januari om 471.

Sinds het begin van de pandemie zijn in België nu al 658.655 bevestigde coronagevallen geteld.

Minder tests

Er werden wel fors minder tests uitgevoerd tijdens de kerstvakantie. De besmettingscijfers lijken voorlopig dan ook nog vooral beïnvloed door de feestdagen. Gedurende de periode van 29 december 2020 tot 4 januari 2021 werden dagelijks gemiddeld 27.510 tests uitgevoerd, 5 procent onder het gemiddelde van de week ervoor.

Ook een teken dat er minder wordt getest is dat de positiviteitsratio nauwelijks verder daalt. Van elke 100 uitgevoerde testen zijn er nu gemiddeld 6,73 positief, een cijfer dat al een tijdje op die hoogte blijft hangen en niet of slechts zeer licht daalt.

Ziekenhuizen

En ook het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen belandt, neemt verder af. Tussen 1 januari en 7 januari waren er gemiddeld 130,6 opnames per dag, 10 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen. Ook die daling vertraagt opnieuw. 

Momenteel bevinden zich wel nog altijd 2.016 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (-3 procent), van wie er 382 (-6 procent) op de afdelingen intensieve zorgen liggen.

Overlijdens

Van 29 december tot en met 4 januari stierven dagelijks gemiddeld 64 mensen na een coronabesmetting, 14,5 procent minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Het totale dodental bedraagt 19.936.