Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

EU verdubbelt bestelling bij Pfizer/BioNTech: ‘Een gamechanger’, reageert premier De Croo

Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen.Beeld via REUTERS

De Europese Unie koopt nog eens 300 miljoen doses van het vaccin van BioNTech en Pfizer, het eerste dat in de EU mag worden gebruikt. Dat is een verdubbeling van de bestelling. ‘Dit is een gamechanger’, reageert premier Alexander De Croo verheugd.

, en

De Europese Commissie maakte vranochtend bekend dat ze 200 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech reserveert, met een optie voor nog eens 100 miljoen dosissen extra. Die komen bovenop de 300 miljoen doses die al gereserveerd waren. 

Het grootste probleem was de productiecapaciteit van Pfizeren BioNTech. De Europese Unie heeft de bedrijven hier nu ondersteuning in geboden om die op te krikken. De levering van de extra vaccins komt op gang vanaf eind maart. Europa zal tijdens het tweede kwartaal 75 miljoen vaccins ontvangen, de rest van de extra bestelling zal gespreid over het derde en vierde kwartaal arriveren.

Op hoeveel extra vaccins België kan rekenen, is nog niet duidelijk.

‘Game changer’

Premier Alexander De Croo reageert verheugd. “Dit is een game changer. Het betekent dat we ook in ons land de vaccinaties kunnen versnellen en sneller meer mensen kunnen beschermen.” Volgens De Croo bewijst de verdubbeling van het aantal vaccins “dat de Europese aanpak werkt”. 

De afgelopen dagen klonk hier en daar kritiek op de Europese werkwijze, omdat niet-EU-landen schijnbaar sneller en meer konden vaccineren. “Als kleinere lidstaten zoals België deze onderhandelingen op hun eentje hadden moeten voeren, hadden we nooit zoveel toegang tot vaccins gehad”, maakt De Croo zich sterk. “We hadden vorig jaar op één of twee vaccins moeten gokken, zonder te weten of de ontwikkelingen uiteindelijk tot iets zouden leiden.”

Op dit moment zijn twee coronavaccins toegelaten op de Europese markt: dat van Pfizer/BioNTech en dat van Moderna. De vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson zitten in een eindfase. Ook met die producenten heeft de Europese Commissie contracten onderhandeld. De Croo benadrukt dat België in de ontwikkeling van een aantal vaccins “een cruciale rol” heeft gespeeld. Het vaccin van Pfizer wordt voor de EU bijvoorbeeld in het Antwerpse Puurs geproduceerd “Dat is iets waar we best wat trotser op zouden mogen zijn.” 

‘Game changer’
Beeld Wannes Nimmegeers