“Als dit lukt, kunnen we ook jonge mensen nog voor de zomer beginnen te vaccineren” (Frank Vandenbroucke) © Belga

Ziekenhuispersoneel en huisartsen krijgen prikje in februari, in juni volgt de rest

Nog voor de zomer worden jonge, gezonde mensen gevaccineerd en tegen september zou iedereen die dat wil een vaccin zou moeten hebben gekregen. Dat heeft Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, zonet in de Kamer gezegd.

Ontdek hier meteen wanneer jij aan de beurt bent voor een vaccin

Januari:

bewoners en personeel woon-zorgcentra (290.000 mensen)

bewoners en personeel zorgvoorzieningen

gezondheidsmedewerkers ziekenhuizen (vanaf eind januari, 134.000 mensen)

Februari:

gezondheidsmedewerkers eerste lijn (156.000)

rest van gezondheidsmedewerkers (300.000)

Maart:

65-plussers (2 miljoen)

risicopatiënten (1,3 miljoen)

April:

Essentiële beroepen

Juni-september:

gezonde en jongere mensen (9,2 miljoen)

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De gezondheidsmedewerkers zullen vanaf eind januari of begin februari gevaccineerd kunnen worden. Dat heeft Dirk Ramaekers bekend gemaakt in de Kamer. Dat was aanvankelijk voorzien voor de periode februari-maart, maar nu het Moderna-vaccin goedgekeurd is en Europa 300 miljoen extra dosissen heeft kunnen bestellen bij Pfizer, kan het allemaal sneller. De 65-plussers zijn in maart aan de beurt net als de risico-patiënten, de essentiële beroepen in april. Vanaf juni volgen dan de gezonde en jongere mensen. Dat de vaccinatie van jonge mensen nog voor de zomer start is voor federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) “goed nieuws.”

LEES OOK. Europa bestelt 300 miljoen extra Pfizer/BioNTech-vaccins: “Game changer”

Tegen september moet iedereen die dat wil een vaccin hebben gekregen. Om de vaccinatiecampagne succesvol af te sluiten, is het wel essentieel dat minstens 70 procent van de mensen zich laat vaccineren. Dat 70 procent is voor Ramaekers een duidelijke “voorwaarde”. Andere voorwaarde is dat er zo’n 200 vaccinatiecentra ingericht kunnen worden verspreid over het hele land. Die centra moeten “iets meer zijn dan een grote zaal”, zei Ramaekers die ook een paar plannetjes toonde.

“Door de goedkeuring van het Moderna-vaccin door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is er zicht op bijkomende vaccins, die deze maand al geleverd zullen kunnen worden”, liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) eerder deze ochtend weten. “Dat is goed nieuws. Ook dankzij de versnelling van de vaccinatie in de woon-zorgcentra, kan nu versneld gestart worden met de planning van de volgende doelgroepen. Vlaanderen kiest ervoor om die parallel op te starten.”

LEES OOK. ‘Superspuit’ kan ons land deze maand 70.000 extra vaccins opleveren

Na de woon-zorgcentra waren mensen uit collectieve zorginstellingen - onder meer voor personen met een handicap - aan de beurt. Maar nu is beslist dat de vaccinatie van zorgpersoneel van ziekenhuizen tegelijkertijd wordt opgestart met de zorginstellingen.

“Opnieuw zal het aantal beschikbare vaccins en de levertermijnen bepalen hoe snel deze doelgroepen volledig gevaccineerd kunnen worden. De komende dagen zal de Vlaamse overheid een verdeelsleutel bepalen om de leveringen van vaccins te verdelen over deze drie grote sectoren.”

“De eerste blauwdruk voor de oprichting van vaccinatiecentra is ook klaar”, zegt Beke. Dit zal vandaag bezorgd worden voor lezing en feedback aan vertegenwoordigers van de lokale partners. Vlaanderen streeft ernaar om naar 120 vaccinatiecentra te gaan, twee per eerstelijnszone.”

“Als alles lukt, betekent het dat we ook jonge mensen voor de zomer kunnen vaccineren’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) tijdens de commissie. ‘En dat is buitengewoon verheugend nieuws voor de groep die bang was helemaal achteraan te komen. Dat betekent dat het rijk van de vrijheid opnieuw in zicht is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer