Vaccinatiestrategie versneld: 65-plussers vanaf maart, brede bevolking vanaf juni

 ©  REUTERS

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en de leden van de Taskforce Vaccinatie hebben in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen de aangepaste vaccinatiestrategie voor ons land voorgesteld. Daaruit blijkt dat de vaccinaties iets kunnen worden versneld. De brede (volwassen) bevolking zou in juni – dus nog voor de zomer –  aan de beurt komen.

Vandenbroucke begon de uiteenzetting over de vaccinatiestrategie met erop te wijzen dat de concrete uitrol van de vaccinaties afhangt van de beschikbaarheid van de vaccins. Ook de beschikbare informatie en inzichten, die eventueel nog kunnen wijzigen, kunnen de uitrol beïnvloeden, benadrukte Vandenbroucke nog.

Door de onzekerheden die er in december nog waren, was de Taskforce voorzichtig met zijn inschattingen, aldus voorzitter en professor Dirk Ramaekers. Maar door de goedkeuring van vaccins en de concretisering van details over de levering van beschikbare vaccins kan er nu een iets meer gedetailleerde strategie worden opgesteld. Ook professor Ramaekers wees erop dat de timing die nu op tafel ligt, een ‘tentatieve’ timing is, die onderhevig is aan omstandigheden die kunnen wijzigen.

Brede bevolking vanaf juni

Volgens Ramaekers zou het mogelijk zijn de vaccinaties in de woonzorgcentra tegen half februari afgerond te krijgen. De vaccinaties in de andere zorginstellingen zouden ook iets sneller kunnen en eind januari zou het ziekenhuispersoneel al aan de beurt kunnen komen. In februari volgen dan de zorgverleners in de eerste lijn en de inwoners van collectieve zorginstellingen. Nadien volgen dan 65-plussers en risicopatiënten (vanaf maart), essentiële en sociale beroepen (vanaf april) en de rest van de bevolking (vanaf juni). Uiteindelijk hoopt Ramaekers de hele vaccinatiecampagne tegen september afgerond te zien. Dat betekent dat er dan 70 procent van de bevolking ingeënt moet zijn, ‘een zeer belangrijke drempel’.

Minister Vandenbroucke toonde zich tevreden over de snellere timing van vaccinaties: ‘Als dit lukt, betekent het dat we ook voor de zomer jonge mensen kunnen beginnen te vaccineren. En dat is buitengewoon verheugend nieuws. Dat betekent dat het rijk van de vrijheid opnieuw in zicht is. Dat is bijzonder goed nieuws.’

Als elke volwassene gevaccineerd is, zullen ook minderjarigen een vaccin toegediend kunnen krijgen. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme (UZA) gezegd tijdens de bijzondere commissie in de Kamer. Hij benadrukte dat het om een voorstel van de Taskforce gaat en dat de politieke besluitvorming in de interministeriële conferentie moet gebeuren. ‘We gaan hier met de ministers verder op werken.’

 (hrt)