In september moet heel ons land gevaccineerd zijn, vanaf juni brede bevolking

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft de vaccinatiestrategie voor het hele land uit de doeken gedaan. Daaruit blijkt dat de vaccinaties versneld kunnen worden. De brede (volwassen) bevolking zou in juni – voor de zomer dus – aan de beurt komen. Tegen september zou iedereen gevaccineerd moeten zijn.

De minister en de leden van de Taskforce Vaccinatie stelden de plannen voor in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen. Vandenbroucke begon de uiteenzetting over de vaccinatiestrategie met erop te wijzen dat de concrete uitrol van de vaccinaties afhangt van de beschikbaarheid van de vaccins. Ook de beschikbare informatie en inzichten, die eventueel nog kunnen wijzigen, kunnen de uitrol beïnvloeden, benadrukte hij nog.

Er komen zo’n tweehonderd vaccinatiecentra om al die vaccins toe te dienen. In Antwerpen onder meer op Spoor Oost, waar nu al een groot testcentrum is. De bedoeling is om zeven dagen op zeven te gaan vaccineren.

“Vrijheid in zicht”

Vandenbroucke is haast optimistisch over de vaccinatiecampagne. “Als dit lukt, betekent het dat we ook jonge mensen voor de zomer kunnen beginnen vaccineren. Dat is buitengewoon verheugend nieuws. Het rijk van de vrijheid is weer in zicht.”

Door de onzekerheden die er in december nog waren, was de Taskforce eerder voorzichtig met zijn inschattingen, aldus voorzitter professor Dirk Ramaekers. Maar door de goedkeuring van vaccins en de concretisering van details over de levering van beschikbare vaccins kan er nu een iets meer gedetailleerde strategie opgesteld worden. Ook professor Ramaekers wees er wel op dat de timing die nu op tafel ligt, een voorlopige timing is, die afhankelijk is van omstandigheden die kunnen wijzigen.

65-plussers vanaf maart

Volgens Ramaekers zou het mogelijk zijn de vaccinaties in de woonzorgcentra tegen half februari afgerond te krijgen. De vaccinaties in de andere zorginstellingen zouden ook iets sneller kunnen. Eind januari zou het ziekenhuispersoneel al aan de beurt kunnen komen. In februari volgen dan de zorgverleners in de eerste lijn en de inwoners van collectieve zorginstellingen.

Nadien volgen dan 65-plussers en risicopatiënten (vanaf maart), essentiële en sociale beroepen (vanaf april) en de rest van de bevolking (vanaf juni).

Uiteindelijk hoopt Ramaekers de hele vaccinatiecampagne tegen september afgerond te zien.

Heb jij nu (meer) vertrouwen in de vaccinatie-aanpak van onze regering? En waar hoop jij nog op?

Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt zaterdag in de krant.

(hrt)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER