Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Zeer besmettelijke ‘Britse variant’ duikt op in onze buurlanden, maar België blijft voorlopig gespaard

In de regio Rotterdam is de variant al bij zo’n vijftig mensen vastgesteld.Beeld ANP

Zowel in Frankrijk als in Nederland is de besmettelijkere ‘Britse variant’ van het coronavirus op verschillende plaatsen aanwezig. Dat maakten beide landen gisteren bekend. In ons land zijn er sinds november geen besmettingen met de ‘Britse variant’ vastgesteld, maar viroloog Steven Van Gucht verwacht dat daar de komende dagen verandering in komt.

en

Twee clusters van de Britse variant van het coronavirus, die meer besmettelijk is en die de internationale gemeenschap zorgen baart, zijn ontdekt in Frankrijk. Meer bepaald in Bretagne en in Ile-de-France, zo deelde het Franse ministerie van Volksgezondheid mee.

Voor de in Île-de-France geconstateerde uitbraak is geen verband gelegd met het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat de Britse variant al eerder in Frankrijk circuleerde.

In totaal zijn tot dusver 19 gevallen van besmetting door deze variant in heel Frankrijk vastgesteld, evenals drie andere door een andere variant die aanvankelijk in Zuid-Afrika werd opgemerkt, aldus het ministerie in een persbericht.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Nederland

Ook in Nederland is de Britse variant op meerdere plaatsen aanwezig, maar hier zijn wel haast alle besmettingen op de een of andere manier terug te voeren op Groot-Brittannië. Een teken dat het om incidenten gaat, en het virus nog niet op grote schaal rondgaat in het land.

Waar het Britse virus precies is opgedoken, en om hoeveel gevallen het gaat, kan Marion Koopmans (Erasmus MC) nog niet zeggen. Zij leidt een steekproefonderzoek van wattenstaafjesmonsters, verspreid door het land. “Het zit her en der, we hebben redelijk wat introducties. In het noorden, zuiden en westen van het land.” 

Omvangrijk zijn een brandhaard in Amsterdam (6 besmettingen) en een in de regio Rotterdam, waar de variant al bij zo’n vijftig mensen is vastgesteld rondom twee basisscholen. In Rotterdam wordt nu een project opgestart om in Lansingerland, net boven de havenstad, actief op zoek te gaan naar het Britse virus, door nabij de scholen mensen aan huis te testen. Of het nog mogelijk is om het Britse virus op die manier weg te krijgen, is de vraag. “We zitten op het randje, denk ik. Wat we nu doen is: vertragen, vertragen, vertragen”, zegt Koopmans.

50 tot 60 procent besmettelijker

De Britse variant van het virus is zo’n 50 tot 60 procent besmettelijker, vermoedelijk doordat mensen die ermee geïnfecteerd raken meer virusdeeltjes aanmaken. In Engeland blijkt het virus in alle regio’s waar het rondgaat het befaamde reproductiegetal ‘R’ van het virus met tientallen procenten op te drijven. In Denemarken ging men er daarom al toe over de coronamaatregelen aan te scherpen, om te voorkomen dat het Britse virus er de overhand krijgt.

Dat baart de internationale gemeenschap zorgen. Nu het virus opduikt in onze buurlanden en de afgelopen weken duizenden Belgen terugkwamen uit vakantie, is het de vraag of we de Britse variant hier kunnen buiten houden. In november waren in ons land 4 gevallen ontdekt. Sindsdien zijn er geen extra nieuwe besmettingen met de mutant vastgesteld. “Dat is goed nieuws en we willen dat zo houden”, zei viroloog Steven Van Gucht dinsdag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Toch verwacht Van Gucht dat er de komende dagen nieuwe gevallen bij zullen komen. Heel wat mensen die tijdens de kerstvakantie in een rode zone verbleven, zijn inmiddels weer thuis en werden getest op het coronavirus. “Ik heb weet van bijna 2.000 mensen die teruggekeerd zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Die mensen zijn getest en daar zaten positieve gevallen tussen. Ik verwacht dat toch op zijn minst bij een deel van die mensen die variant zal vastgesteld worden. Een dezer dagen zullen we dus mogelijk nieuwe gevallen hebben”, stelt de viroloog.

Om de nieuwe variant te kunnen opsporen, is bijkomend onderzoek nodig, zegt Van Gucht. Een klus die extra tijd en werk vraagt, want terwijl een PCR-test enkel aangeeft of iemand positief of negatief is, moet voor het vaststellen om welke variant het gaat het genetisch materiaal van het virus volledig ontrafeld worden.