Direct naar artikelinhoud
Vermist vliegtuig

Zwarte dozen gevonden van Indonesisch vliegtuig dat verdween boven zee

Brokstukken van het vliegtuig worden geborgen.Beeld AP

De Indonesische autoriteiten weten waar de Boeing 737-500 van Sriwijaya Air gisteren is neergestort en kunnen de zwarte dozen snel bergen. Er waren al lichaamsdelen en wrakstukken gevonden.De Boeing 737-500 was opgestegen op de luchthaven van Jakarta, maar verdween van de radar boven zee toen het op weg was naar het eiland Borneo. Het toestel had 62 mensen aan boord. Zoek- en reddingsteams zijn naar de Javazee gestuurd.

Vlucht SJY182 van Sriwijaya Air vertrok volgens het vluchtschema zaterdag om 13.40 uur lokale tijd (07.40 uur Belgische tijd) voor een circa 90 minuten durende vlucht, blijkt uit gegevens van website FlightRadar24. De vlucht was op weg naar Pontianak in de provincie West-Kalimantan op het eiland Borneo, zo’n 700 kilometer noordelijker gelegen, maar wordt sinds het opstijgen in Jakarta zaterdagmiddag (lokale tijd) vermist.

Van de Boeing 737-500 is niets meer vernomen sinds het slechts 20 kilometer van de luchthaven en enkele minuten na het opstijgen boven de Javazee in buurt van het eiland Lancang vloog.

Transportminister Budi meldde dat de luchtverkeersleiding na enkele minuten in de gaten kreeg dat het toestel niet op de juiste koers vloog en contact zocht met het toestel. “Niet lang daarna, binnen enkele seconden, verdween vlucht van SJ 182 van de radar”, zei Budo tegen de website Republika.

Het toestel verloor volgens FlightRadar24 enkele minuten na het opstijgen meer dan 3.000 meter hoogte in minder dan een minuut.

Volgens transportminister Budi Karya Sumadi waren er vijftig passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord. Onder de passagiers bevinden zich zeven kinderen en drie baby’s, meldden lokale media.

Zwarte dozen gelokaliseerd

“Geschat wordt dat het vliegtuig zich bevindt tussen de eilanden Laki en Lancang”, verklaarde Bambang Suryoaji van het nationale zoek- en reddingsteam op een persconferentie. De eilanden maken deel uit van de Duizendeilanden. Er zijn boten uitgestuurd naar de “vermoedelijke” plaats van het ongeval. Op de plaats van de vermoedelijke crash wordt met sonar en mini-onderzeeërs naar het vermiste vliegtuig gezocht. 

Zoekteams hebben nu in de Javazee ook de twee zwarte dozen gelokaliseerd. “Wij kunnen twee signalen van de zwarte dozen waarnemen en we waren in staat (de locatie) aan te merken”, zo verluidde. Duikers zullen de twee zwarte dozen nu opzoeken. De zwarte dozen bevatten vluchtdata en de gesprekken in de cockpit. 

Brokstukken

CNN Indonesia toonde onder meer onderstaande beelden van vissers die brokstukken uit de zee haalden.

“We hebben twee zakken ontvangen, de ene met voorwerpen van passagiers en de andere met lichaamsdelen”, verklaarde de woordvoerder van de politie, Yusri Yunus, aan de zender Metro TV. De politie werkt aan de identificatie.

Leigerleider Hadi Tjahjanto meldt dat duikers stukken van het vliegtuig, reddingsvesten en onderdelen met het registratienummer hebben gevonden.

 Op Supadio International Airport in Pontianak, de plaats van bestemming van het toestel, hebben zich familieleden van de vermiste passagiers verzameld. Zij worden opgevangen.

Familieleden van de passagiers wachten ongerust op nieuws in een luchthaven op het eiland Borneo.Beeld AFP