Snacken zonder schuldgevoel? Het kan: van wortel-rozijnenkoekjes tot bananen-perenmuffins
Gezond snacken? Het kan. Haleluja. En het goede nieuws is dat je niet hoeft in te boeten op smaak. Geniet van deze drie lekkernijen met groenten en fruit zonder een schuldgevoel.
Wortel-rozijnenkoekjes met pure chocolade
Voor 10 personen • 30 min. + 30 min. rusten
Ingrediënten
• 40 g rozijnen • 150 g bloem • 2 tl bakpoeder • 1 el kaneelpoeder • 50 g gedroogde medjouldadels • 50 g kokosolie, gesmolten • 50 g bruine suiker • 1 eidooier • 50 g havermout • 130 g geraspte wortelen • 50 g pure chocolade • snuf zout • zonnebloemolie
Zo ga je te werk
1. Week de rozijnen 10 minuten in lauw water. Giet daarna af. Zeef de bloem met het bakpoeder, kaneelpoeder en het zout. Mix de dadels met de kokosolie en de suiker glad. Voeg toe aan het droge mengsel. Voeg ook de eierdooier toe en meng alle ingrediënten goed onder elkaar.
2. Voeg de havermout, de geraspte wortelen en de rozijnen toe en kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet in met wat zonnebloemolie. Rol balletjes van het deeg en leg ze met 2 cm tussenruimte op de bakplaat. Duw ze plat met de achterkant van een lepel. Zet 15 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin en gaar zijn. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
4. Smelt ondertussen de chocolade in de microgolfoven en schep het in een spuitzak met kleine mond. Garneer er de koekjes mee en laat de chocolade even uitharden in de koelkast.
Tip: Voeg wat specerijen toe zoals gemberpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat of koekkruiden voor extra punch.
Hummus van rode biet met homemade crackers en rauwe groentjes
Voor 4 personen • 1 uur 5 min.
Ingrediënten
• 4 snackkomkommers, in lange reepjes • bussel radijsjes • 1 tl sesamzaadjes • peper
Voor de crackers: • 200 g gemengde pitten en zaden • 100 g havervlokken • 350 ml water
Voor de hummus: • 300 g kikkererwten uit blik, gespoeld • olijfolie • 200 g voorgekookte rode bietjes • 1 teentje knoflook, geperst • 50 g tahin (sesampasta) • 1/2 tl cayennepeper • 1 tl komijnpoeder • snuf zout
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Meng alle ingrediënten voor de crackers goed onder elkaar. Kruid met zout. Laat tien minuten wellen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er het mengsel op. Leg er een ander vel bakpapier op en duw het mengsel zo dun mogelijk uit. Verwijder het bovenste vel bakpapier en zet 50 minuten in de oven tot de cracker mooi lichtbruin kleurt. Breek daarna in stukken.
2. Doe voor de hummus de kikkererwten in een blender met 1 eetlepel olijfolie en mix grof. Voeg de overige ingrediënten toe, giet er een scheutje olijfolie bij en mix glad. Schep alles in een kommetje en werk af met peper, sesamzaadjes en enkele druppels olijfolie.
3. Serveer de hummus met de rauwe groentjes en de crackers.
TIP: De rodebietenhummus kan je, afgedekt, tot vier dagen bewaren in de koelkast.
Bananen-perenmuffins
Voor 10 à 12 stuks • 50 min.
Ingrediënten
• 3 rijpe bananen • 150 g amandelmeel • 2 tl bakpoeder • 3 eieren • 2 el honing • 1 tl kaneelpoeder • 1 grote peer
• 50 g pecannoten, gehakt • zonnebloemolie • zout
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel en snij de bananen in stukken. Doe ze samen met het amandelmeel, bakpoeder, de eieren, honing, kaneelpoeder en een snuf zout in een blender en mix glad.
2. Schil en snij de peer in kleine stukjes en roer, samen met de gehakte nootjes, door het beslag.
3. Vet een muffinvorm in met wat olie en verdeel het beslag over 10 à 12 muffinvormpjes. Zet 35 minuten in de oven tot de muffins mooi goudbruin zijn. Bedek de muffins eventueel met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
TIP: Ook lekker met stukjes appel, rozijntjes of gedroogde veenbessen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Je huisbaas renoveert je woning: wat zijn jouw rechten als huurder? En hoe zit het met de maandelijkse huur?
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerTamzin Andersen