Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Steeds meer Republikeinen dringen aan op ontslag van Trump: ‘Hij is naar ondenkbaar niveau van waanzin gezakt’

Pat Toomey.Beeld REUTERS

Op tien dagen van het einde van zijn mandaat klinkt de roep om het ontslag van de Amerikaanse president Donald Trump steeds luider. Ook vanuit zijn eigen partij.

en

Na de Republikeinse senatoren Ben Sasse en Lisa Murkowski heeft nu ook hun collega Pat Toomey gezegd dat opstappen “de beste optie is”. Hij deed dat op CNN. “Sinds hij de verkiezingen van 3 november verloren heeft, is Donald Trump naar een ondenkbaar niveau van waanzin gezakt”, klonk het.

“De beste optie voor de eenheid van het land is dat hij ontslag neemt”, verklaarde ook Alan Kitzinger op ABC. Kitzinger is parlementslid en de eerste Republikein die opriep om Trump “onbekwaam” te verklaren.

Impeachment?

De Democraten willen morgen al beginnen met een tweede impeachmentprocedure tegen Trump, maar Peter Van Aelst denkt niet dat zoiets soelaas zal brengen. Integendeel, volgens de onderzoeksprofessor politieke wetenschappen aan de Antwerpse universiteit zullen de Trump-aanhangers zich dan nog meer verenigen. 

“We weten niet wat hij zal doen als hij aftreedt”, vertelde hij in De Zevende Dag. “Zijn volgers zullen fanatieker worden. Ik ben geen fan van extreme maatregelen. Ook Joe Biden is trouwens niet voor impeachment. Hij wil liever focussen op zichzelf en op verzoening. Als hij hiermee zou doorgaan, zal de strijd weer oplaaien.”