Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTelevisie

VRT-docureeks over Bart De Wever leidt tot gemor

Een jaar lang volgde de VRT N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld ©Pieter-Jan Vanstockstraeten/ph

Morgen stelt de VRT haar nieuwe programmatie voor. Blikvanger is een opmerkelijke documentairereeks over N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich een jaar liet volgen. De reeks roept wel een paar vragen op in de Wetstraat.

De zender Eén pakt dit voorjaar uit met een driedelige documentaire over de Antwerpse burgemeester en partijvoorzitter van N-VA. “De reeks is gefilmd in het jaar waarin Bart De Wever vijftig wordt, maar ook waarin ons land door moeilijke regeringsonderhandelingen en een coronacrisis gaat”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Dankzij de beelden is het mogelijk om bij één van de protagonisten binnen te kijken. Dat we tot nu toe nog niet veel inkijk hebben gehad in zijn leven en denken, maakt het extra boeiend.”

De reeks is gemaakt door Petra De Pauw, die tot nu toe als schrijfster en radiomaakster werkte. Zij stapte met haar idee naar het Nieuwshuis, het productiehuis van Eric Goens, die het format aan de VRT verkocht. De Pauw volgde De Wever een jaar lang, met iedere maand een tweetal draaidagen. Daarbij focuste ze vooral op het menselijke aspect, en zouden we bijvoorbeeld niet de regeringsgesprekken tussen De Wever en Paul Magnette (PS) zien.

“We krijgen een menselijk en kwetsbaar beeld van De Wever te zien”, zegt Van Goethem. De keuze viel volgens hem op de N-VA’er omdat hij een toonaangevende figuur is wiens bekendheid de politiek overstijgt.

Onder vergrootglas

Die keuze roept wel vragen op. Waarom brengt de openbare omroep een reeks die over De Wever gaat, en niet over andere politici zoals sp.a-voorzitter Conner Rousseau of premier Alexander De Croo (Open Vld)? En in welke mate valt de reeks te rijmen met de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT? Uitgerekend de partij van De Wever hamerde bij het opstellen van de overeenkomst op de onpartijdigheid van de VRT, omdat die tot nu toe te veel linkse stemmen aan bod zou laten komen.

Vanwege die kritiek moet een orgaan voortaan meten of er geen links overgewicht is op de VRT. Deze telling van wie, wanneer en in welke programma’s aan bod komt, wordt door critici als een vorm van politieke inmenging beschouwd. Het zorgt ervoor dat de keuze van de politieke gasten momenteel onder een vergrootglas ligt. Zo weerklonk er vorige week kritiek toen Vlaams Belanger Gerolf Annemans in De afspraak duiding gaf bij de rellen in de VS.

“Als politicus heb ik mij niet in redactionele keuzes te moeien”, zegt Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement. “Maar de VRT moet wel opletten dat ze niet bezwijkt onder de politieke druk van rechtse partijen.” Sp.a-parlementslid Katia Segers hoopt dat de documentaire een kritisch beeld zal tonen van het politieke bedrijf “en niet enkel van De Wever die in familiekring zijn verjaardagstaart verorbert”.

Natte droom

Volgens de VRT zijn de makers onafhankelijk te werk gegaan en konden ze kritische vragen stellen. Bovendien zouden politici van andere kleuren in andere programma’s voldoende aan bod komen. Eric Goens beaamt dat. “Ik heb ook Maggie De Block (Open Vld) of Kris Peeters (CD&V) al in beeld gebracht”, zegt hij. “Bovendien: als de omroep nooit meer programma’s over politiek mag maken, dan kan ze enkel nog Thuis of Blokken uitzenden.”

En De Wever? Hij ging in op de vraag van de makers omdat het geen louter politiek portret zou worden, zegt zijn woordvoerder. “Anders dan bijvoorbeeld Paul Jambers heeft de ploeg hem niet intensief rond één thema gevolgd, maar rond een heleboel onderwerpen.”

Dat dit een gouden kans is voor De Wever, is volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) wel duidelijk. “Dit is de natte droom van ieder politicus: in een programma figureren voor meer dan een miljoen mensen die niet per se in politiek geïnteresseerd zijn.” Volgens Sinardet biedt het programma de kans om onder andere zijn verklaring voor de mislukte federale gesprekken te geven. “We mogen die strategische context niet vergeten.”

De afleveringen zullen wekelijks in primetime te zien zijn. De startdatum ligt nog niet vast.