©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Drie jaar extra cel voor Genkse moordenaar na vechtpartij

Hasselt -

Genkenaar Shane Ronge heeft maandag in Hasselt drie jaar extra cel gekregen nadat hij een medegedetineerde afranselde. Vermoedelijk zal het hem een zorg wezen, want de 31-jarige zit momenteel een levenslange celstraf uit voor de moord op de Maasmechelse kapper Hilmi Gedik.

Geert Houben

Op 5 augustus 2018 ging bij Ronge het licht uit tijdens de avondwandeling. De Genkenaar takelde om een onduidelijke reden in de Hasseltse gevangenis een medegedetineerde uit Lanaken toe. Het slachtoffer hield er drie breuken in zijn onderkaak aan over. Ruim zeven maanden was de man ongeschikt. Tot op vandaag heeft het slachtoffer nog altijd moeilijk om zijn eten te kauwen. Ook durft hij niet meer op restaurant gaan omdat hij veel moeite heeft om voedsel binnen te spelen, klonk het. De man zal in de toekomst nog meerdere ingrepen moeten ondergaan. Ronge bekende de feiten, ook al omdat meerdere medegevangenen getuige waren van de feiten.

Kappersmoord

Ronges advocaat Pieter Filipowicz betwistte de feiten niet. “Mijn cliënt had niet mogen slaan, maar deed het toch. Daar stopt het. Aanleiding was een zoveelste discussie tijdens de wandeling. Hij is tot levenslang en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank veroordeeld in Tongeren. Snel gaat hij de buitenwereld niet meer zien. Ik vraag om hem geen bijkomende straf op te leggen. Een eenvoudige schuldigverklaring kan volstaan.” De rechter oordeelde anders. “Zelfs binnen de gevangenismuren slaagt beklaagde er niet in om zijn agressie onder controle te houden”, aldus het vonnis. Ronge, die nu in de Brugse gevangenis verblijft, beschikt over een indrukwekkend strafblad dat er dus nog een passage bij krijgt. Op 29 november kogelde hij de Maasmechelse kapper en Aquino-luitenant Hilmi Gedik neer aan zijn voordeur in de Jozef Smeetslaan in Maasmechelen. Ronge werd in het Tongerse assisenhof in december 2019 voor de moord tot levenslang veroordeeld. Zijn kompaan Brian van Geene kreeg 25 jaar cel. Samen gingen ze op zoek naar geld bij Hilmi. Of ze iets buit maakten, is onduidelijk. Wel vonden de speurders achteraf met de hulp van een speurhond 45.000 euro cash achter een plint in de keuken. Daarnaast maakte Ronge zich onder meer nog schuldig aan een overval op een tankstation en aan een brutale home invasion op kasteel Vilain XIIII in Leut-Maasmechelen. Bovenop de drie jaar cel legde de strafrechter Ronge maandag nog 1.600 euro boete op. De proceskosten van 1.325 euro zijn eveneens voor zijn rekening.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer