Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Democraten starten impeachmentprocedure: ‘Trump zette aan tot opstand’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

De impeachmentprocedure tegen Donald Trump is maandag in gang gezet: de Democraten hebben in het Huis van Afgevaardigden een resolutie ingediend om deze procedure te starten, omdat Trump vorige week zou hebben opgeroepen tot een opstand tegen de overheid.

Hiermee zou Trump de eerste president worden tegen wie binnen één ambtstermijn twee afzettingsprocedures zijn begonnen. Volgens parlementsvoorzitter Nancy Pelosi kan er woensdag al gestemd worden over het opstarten van de procedure.

Het artikel verwijst naar Trumps herhaalde claims dat hij de verkiezingen gewonnen zou hebben en zijn toespraak op 6 januari aan het adres van de menigte die het Capitool bestormde. Daarmee “zette de president aan tot een opstand”, luidt het in het artikel. “President Trump bracht de veiligheid van de Verenigde Staten en de instellingen op deze manier ernstig in gevaar. Hij bedreigde de integriteit van het democratische systeem, verstoorde de vreedzame machtsoverdracht en bracht de regering in gevaar. Hij schond daarmee het vertrouwen in hem als president, tot schade van het volk van de Verenigde Staten.”

De aanklacht reikt echter verder dan alleen het ophitsen van de demonstranten. Het document verwijst ook nadrukkelijk naar het onder druk zetten van de gouverneur van Georgia om de verkiezingsuitslag in de staat te annuleren.

Lees hier het volledige impeachment-artikel.

Onbekwaam

De Democraten probeerden vandaag ook via een spoedresolutie aan Mike Pence te vragen om een beroep te doen op het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet. Hiermee kunnen Pence en de overige kabinetsleden Trump snel uit zijn functie zetten, als zij oordelen dat de president niet bekwaam is om zijn taken uit te voeren. Het verzoek om een snelle behandeling werd door de Republikeinen echter geblokkeerd, en de stemming staat nu op de agenda voor dinsdag. Zelfs als de resolutie dan wel wordt goedgekeurd, is het onwaarschijnlijk dat Pence vervolgens daadwerkelijk gebruikmaakt van het 25ste amendement.

Ingewikkeld en tijdrovend

De afzettingsprocedure (impeachment) die nu is gestart, is een ingewikkelde, tijdrovende procedure. Eerst moet er een meerderheid worden gevonden in het Huis van Afgevaardigden. Dat krijgen de Democraten waarschijnlijk wel rond, maar daarna moet twee derde van de Senaat er ook nog mee instemmen. Dat betekent dat de Democraten gesteund moeten worden door ten minste 17 Republikeinen - en die kans is klein.

Als het aan de top van de Democratische Partij ligt, is de stemming in de Senaat pas over honderd dagen. Trump is dan allang geen president meer, dus hem afzetten kan dan ook niet meer. Er blijft tegen die tijd wel ruimte over om te voorkomen dat Trump ooit nog president mag worden. Voor die stemming is slechts een ‘simpele’ meerderheid nodig van 51 senatoren en die hebben de Democraten sinds vorige week.