Direct naar artikelinhoud
EthiekZaak-Kaat Bollen

Beroepsvereniging reageert in zaak-Bollen: ‘Deze zaak beroert de harten van veel psychologen’

De beroepsvereniging van psychologen vraagt een sereen debat in de zaak rond Kaat Bollen.Beeld Photo News

Een sereen debat. Dat is volgens de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen nodig in de zaak rond seksuologe Kaat Bollen. Haar veroordeling  door de Psychologencommissie blijft reacties losweken. 

De vereniging zegt in een persbericht niet doof te zijn voor de kritiek en het tumult die de zaak-Bollen veroorzaakt. Na een klacht van een collega, die vond dat sexy foto’s van Bollen op sociale media de waardigheid van het beroep aantasten, kreeg ze van de Psychologencommissie een waarschuwing. Die commissie is een onafhankelijk orgaan dat moet waken over het deontologisch gedrag van de beroepsgroep.

Daarop besloot Bollen zelf haar titel van psycholoog niet langer te dragen. Ze kreeg ondertussen al heel wat steun op sociale media, en ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) reageerde ontstemd. Hij wil naar eigen zeggen geen ‘kledingpolitie’ en wil dat vrouwen voor zichzelf moeten kunnen beslissen wat ze willen dragen.

Bij de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen vragen ze nu een sereen debat over de nood tot zelfexpressie en het professioneel handelen. “Het klopt dat deze zaak de harten van psychologen beroert, want ze raakt ons in iets wat essentieel is in ons mens-zijn, namelijk de nood tot zelfexpressie”, zegt gedelegeerd bestuurder Koen Lowet. “Het is een proces waar we vele van onze cliënten in bijstaan. Het feit dat een collega hier veroordeeld wordt, ten dele, omwille van hoe ze zichzelf uit, maakt veel emoties los.”

Maar de leden van de beroepsvereniging willen ook de onafhankelijkheid garanderen van de collega’s die zich geëngageerd hebben als tuchtrechter. Op de website van de vereniging staat nu een opiniestuk. “Maar we zullen ons individueel niet uitspreken over deze casus.”

Lees ook:

Het opiniestuk van schrijfster Heleen Debruyne: ‘Hoe de Pyschologencommissie zichzelf overbodig maakt