De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu
Volledig scherm
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu © AP

Turkije biedt Griekenland aan te onderhandelen over omstreden gasexploraties

Turkije heeft Griekenland uitgenodigd om te onderhandelen over een regeling van het geschil over de gasexploratie van de Turken. "Vandaag nodigen we Griekenland uit om deel te nemen aan de verkennende gesprekken. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden in januari", zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.

4 reacties

  • Johan Vloermans

    3 jaar geleden
    Dat is gelijk ik zou onderhandelen met mijn buurman over hoe ik vind dat zijn deur van mij is.
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Griekenland behoort tot de EU zone,dus de olie en gas ook!!
  • Patrick Vandeputte

    3 jaar geleden
    Turkije is dan ook het enige land dat niet akkoord is met het Verdrag van Lausanne (1923) waarin de landsgrenzen van Turkije werden vastgelegd. Dus proberen ze (in eerste instantie Erdogan) maar op een andere manier om zich zaken onrechtmatig toe te eigenen.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Zeegrenzen bij continentale plateaus worden overeengekomen tussen de landen die op dat plateau liggen. Als die overeenkomst er niet is dan geldt volgens het internationaal recht het equidistantiebeginsel waarbij de grens ligt op een gelijke afstand van beide landsgrenzen. Bij een gebrek aan een dergelijk verdrag zijn de Turkse claims op die zeegebieden met olie en gas dus onterecht. Net als de claim dat een deel van Cyprus Turks is. Ook dat is internationaal niet erkend.