Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Regeringen bereiken akkoord over verdeling Europees relancegeld

Premier Alexander De Croo en ministers-presidenten Jan Jambon en Elio Di Rupo.Beeld BELGA

De federale regering en die van de deelstaten zijn het eens geraakt over een verdeling van het Europese geld uit het ‘Coronaherstelfonds’. In totaal gaat het om bijna 6 miljard euro dat ze onder elkaar mochten verdelen.

en

Om uit het coronadal te kruipen, krijgt ons land 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese herstelfonds. Dat geld moest wel eerst verdeeld worden tussen de federale overheid en de regio’s. Het zwaartepunt van het economisch beleid in ons land, en dus ook van het herstelbeleid, ligt namelijk bij die regio’s.

Verwacht werd dat het moeilijke onderhandelingen zouden worden. Nog niet zo lang geleden kibbelden diezelfde overheden al eens lange tijd over de verdeling van Europese klimaatgelden. Federaal staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) had de regeringen opgeroepen om relanceprojecten in te sturen. Maar welke regio kreeg hoeveel geld?

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) liet zich in september nog ontvallen dat hij 3 miljard euro opeiste. “Een startbod”, klinkt het nu. De onderhandelingen liepen opvallend vlot. Na een weekend hard dooronderhandelen in de luwte lag er gisteravond een compromis op tafel.

Vlaanderen krijgt uiteindelijk 2,25 miljard. De federale overheid krijgt 1,25 miljard, Wallonië 1,48 miljard, de Franse Gemeenschap 495 miljoen, Brussel 395 miljoen en de Duitse Gemeenschap 50 miljoen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is best tevreden met het resultaat. Naast de verdeling van de herstelgelden voor de coronacrisis is ook een verdeling afgesproken van enkele andere Europese steunfondsen. Onder andere het fonds dat de gevolgen van de brexit moet opvangen. Van de 313 miljoen beschikbare euro’s voor ons land haalde Vlaanderen nog eens bijna 200 miljoen binnen.

De regering-Jambon heeft al een relanceplan uitgewerkt, voor 4,3 miljard euro. Meer dan de helft zal gefinancierd worden vanuit Europa, de rest zal Vlaanderen zelf op zich nemen.

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) zal nu met de verdeelsleutel op zak een eerste coherent plan indienen bij de Europese Commissie. Tegen eind april moet die het licht definitief op groen zetten.