Direct naar artikelinhoud
CoronavirusVirusvarianten

Britse coronavariant circuleert nog niet in ons land

Viroloog Piet Maes van het Leuvense Rega-Instituut onderzoekt via genoomsequentie de varianten van het virus.Beeld Bob Van Mol

De Britse variant van het coronavirus dook al op in ons land, maar lijkt volgens onderzoekers nog niet algemeen te circuleren. Over de Zuid-Afrikaanse variant is er minder duidelijkheid, al zijn ook hiervan een handvol besmettingen in ons land gesignaleerd.

B.1.1.7, de zogenaamde Britse variant van het coronavirus, steekt wereldwijd in steeds meer landen de kop op. Maar ons land lijkt voorlopig nog even de dans te ontspringen. In de labo’s die virusstalen analyseren dook de variant nog maar een handvol keer op, en voorlopig is er niks dat wijst op een te verwachten stijging, zegt viroloog Piet Maes (KU Leuven). 

De beschikbare cijfers moeten weliswaar met een korrel zout genomen worden. Het aantal stalen dat in ons land genanalyseerd wordt via zogenaamde genoomsequentie – waarbij een specifieke variant van het virus geïdentificeerd wordt – ligt te laag om met veel zekerheid conclusies te trekken. 

Maar in het geval van de Britse variant gebeurt er een voorselectie. Wanneer een testcentrum een verdacht staal opmerkt met een erg grote virusconcentratie wordt dat staal doorgestuurd voor verdere analyse. Die hogere virusconcentratie zou immers een signaal kunnen zijn dat het om B.1.1.7 gaat. “We testen een voldoende hoog percentage om de circulatie van de Britse variant op te merken. Maar tot nog toe zien we die variant zo goed als nooit bij die verdachte stalen opduiken”, zegt Maes. 

Voor de variant die eerst opdook in Zuid-Afrika is er geen vergelijkbare voorselectie. In het Leuvense lab van Maes is die virusvariant nog niet gesignaleerd. Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn er op dit moment “minder dan tien” stalen in ons land opgedoken waarbij het om die variant ging. Net als bij B.1.1.7 gaat het om een variant met een heleboel mutaties die het coronavirus nog een stuk besmettelijker maken dan het originele virus uit Wuhan. 

Om een vollediger beeld te krijgen op de varianten die momenteel in ons land circuleren, moeten er eenvoudigweg meer stalen geanalyseerd worden. Drie gespecialiseerde laboratoria in Leuven, Gent en Luik bouwen op dit moment een nationaal platform uit dat tot duizend stalen per week kan sequencen. In principe is er capaciteit om nog een pak meer analyses uit te voeren, maar dan moet de overheid meer geld uittrekken.