Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinstrategie

Personeel ziekenhuizen komt mogelijk maandag al aan bod voor vaccinaties

Personeel ziekenhuizen komt mogelijk maandag al aan bod voor vaccinaties
Beeld AFP

Wordt een deel van het ziekenhuispersoneel al vanaf komende maandag gevaccineerd tegen het coronavirus? De vraag ligt woensdag op tafel bij de vergadering van de ministers van Volksgezondheid.

Er zouden geen dosissen van het coronavaccin nodeloos in de diepvriezer blijven zitten, zo kondigde federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) al aan. Maar ondanks de aangekondigde versnelling bij de woon-zorgcentra deze week, zal er tegen het einde van de week mogelijk toch nog een (klein) overschot zijn. Woensdag, op de wekelijkse vergadering met de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land, zal worden bekeken om die dosissen vanaf komende maandag al in te zetten voor het ziekenhuispersoneel, zo bevestigen verschillende bronnen. 

Aanvankelijk zou het ziekenhuispersoneel pas vanaf begin februari aan bod komen, maar die planning kon vrijdag al een week vooruitgeschoven worden, omdat producent Pfizer/BioNTech zijn komende leveringen bevestigde. Tegelijk werd duidelijk dat we vanaf dan kunnen rekenen op het vaccin van de Amerikaanse producent Moderna. Nu zou het ziekenhuispersoneel dus mogelijk nog een week vroeger zijn spuitje kunnen gaan halen. “We zullen in elk geval elke opportuniteit met beide handen grijpen”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce Vaccinaties.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt verdeeld in het UZ Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Het idee is om eerst het personeel ‘in de frontlinie’ te vaccineren: de mensen die werken op een covid-afdeling, intensieve zorg of op een andere manier in rechtstreeks contact komen met coronapatiënten. Ook huisartsen worden daar mogelijk toe gerekend, maar de gesprekken over wie juist prioriteit krijgt, zijn nog volop aan de gang. De inenting zou gebeuren in de ziekenhuizen zelf. Zo zou de vaccinatiecampagne in de woon-zorgcentra en in de ziekenhuizen deels parallel lopen. Onder meer immunoloog Hans-Willem Snoeck (Columbia University) pleitte er eerder al voor om het ziekenhuispersoneel voorrang te geven. Het zijn zij die een eventuele derde golf moeten opvangen.

Complex

In de woon-zorgcentra is op dit moment wel degelijk sprake van een duidelijke versnelling. Deze week komen er in Vlaanderen 448 residenties aan bod, goed voor 47.000 inentingen bij bewoners en personeel. Niet alle woon-zorgcentra springen deze week al op de kar, onder meer omdat ze zich niet georganiseerd krijgen. Daardoor, maar ook omdat sinds vorige week duidelijk is geworden dat er zes en geen vijf dosissen vaccin uit één flacon geraken, is er begin volgende week mogelijk nog wat extra ruimte om het ziekenhuispersoneel in te enten. 

De hele operatie is sowieso bijzonder complex, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De leveringen van Pfizer/BioNTech verlopen onregelmatig. Vorige week ontving Vlaanderen nog 80.000 vaccins, deze week zijn het er 50.000, de week nadien nog maar 20.000, waarna het aantal weer stijgt. “We kunnen niet van dag tot dag plannen, maar kijken enkele weken vooruit.”

Half februari moet de vaccinatiecampagne in de woon-zorgcentra afgerond zijn. Na het medisch personeel is het vanaf maart de beurt aan de 65-plussers en mensen met chronische gezondheidsproblemen. Aanvankelijk zou daarvoor enkel wie ouder is dan 45 aan bod komen, maar gisteren werd duidelijk dat de taskforce die leeftijdsgrens niet zou hanteren. 

Vanaf april kan er bijkomend versneld worden. Gisteren bevestigde Europa de levering van 7,5 miljoen extra vaccins van Pfizer/BioNTech aan ons land, waarvan 4,4 miljoen al in het tweede kwartaal zullen aankomen. Ze maken deel uit van de extra aankoop van 200 miljoen dosissen die de Commissie einde vorige week aankondigde. België claimt daarbovenop nog eens 2,5 miljoen dosissen, die in de tweede helft van het jaar geleverd worden.