Direct naar artikelinhoud
Technologie

Hacker gijzelt slimme kuisheidskooi om penis mee af te sluiten

.Beeld rv

Er werd in oktober vorig jaar al voor gewaarschuwd: de Qiui Cellmate, een slimme kuisheidskooi, is niet veilig en kan worden gehackt. Dat is nu gebeurd. Een hacker ‘gijzelde’ het apparaat en vroeg losgeld om hem weer te kunnen ontgrendelen.

Met het apparaat sluit een gebruiker zijn penis af. Iemand anders kan de kooi op afstand weer openen - ’s werelds ‘eerste kuisheidsapparaat dat via een app wordt bediend’, aldus fabrikant Qiui. Maar de manier waarop de software ‘praat’ met de kooi was niet beveiligd, merkte een beveiligingsbedrijf afgelopen najaar op.

Qiui beloofde dat te verbeteren, maar dat is niet gebeurd. Nu blijkt een hacker de gesloten kooien te hebben gegijzeld. Om ze weer open te krijgen eiste hij met de mededeling ‘Je penis is nu van mij’ 0,02 bitcoin (de koers van bitcoin fluctueert nogal, maar het gaat zeker om honderden euro’s).

Vice sprak een aantal gebruikers van het apparaat die bevestigen dat er geen enkele manier was om het weer open te krijgen. Geen van hen had de kooi op dat moment in gebruik. De Qiui Cellmate is ook in België verkrijgbaar. Hoeveel er wereldwijd zijn verkocht is niet bekend.