Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Rechter VS stelt executie vrouw uit, een paar uur voordat ze ter dood zou worden gebracht

Tegenstanders van de doodstraf demonstreerden eind vorig jaar voor het ministerie van Justitie in Washington tegen de voorgenomen executie van de ter dood veroordeelde Lisa Montgomery.Beeld AFP

Een federale rechter in de VS heeft dinsdag de executie van de ter dood veroordeelde Lisa Montgomery verhinderd. Dit gebeurde een paar uur voordat ze ter dood zou worden gebracht. De rechter vindt dat eerst op een zitting moet worden bepaald wat haar geestelijke toestand is. 

Montgomery is de enige vrouw in de VS die in een federale gevangenis op haar executie wacht. Volgens haar advocaten heeft ze een hersenbeschadiging. Ook zou ze psychische problemen hebben die mede veroorzaakt zouden zijn door jarenlang seksueel misbruik.

Wanneer de zitting zal plaatsvinden is nog niet bekend. Eerder bepaalden drie rechters dat de executie op 12 januari gewoon kon doorgaan. De rechters van het Hof van Beroep haalden een streep door een uitspraak van een lagere rechter dat het ministerie van Justitie niet voor 1 januari een nieuwe datum had mogen plannen. 

Besmet

Montgomery, die in 2004 is veroordeeld voor het wurgen van een zwangere vrouw in de staat Missouri, zou eigenlijk op 8 december ter dood worden gebracht. Naast de strijd die haar advocaten voeren om uitstel van executie, heeft ze president Trump gevraagd de doodstraf om te zetten in levenslang zonder mogelijkheid op voorwaardelijke vrijlating. 

De kans daarop is klein, want Trump is fervent voorstander van de doodstraf. Aankomend president Joe Biden is daar juist tégen, maar hij heeft nog niet laten weten of hij gebruik zal maken van de mogelijkheid om federale doodstraffen tegen te houden.

De ter dood veroordeelde Lisa Montgomery op een politiefoto uit 2004.Beeld AFP

Montgomery is ter dood veroordeeld voor het ombrengen van de destijds 23-jarige Bobbie Jo Stinnett in Skidmore in Missouri in december 2004. Ze gebruikte een touw om Stinnett, die acht maanden zwanger was, te wurgen. Daarna haalde ze de baby uit de buik met een keukenmes, aldus de onderzoekers. Montgomery nam het kindje mee en probeerde het voor te doen alsof het haar eigen baby was, zeggen de aanklagers.

De laatste vrouw die door de Amerikaanse regering werd geëxecuteerd, was Bonnie Heady, die in 1953 in een gaskamer in Missouri ter dood werd gebracht wegens de ontvoering en het ombrengen van een 6-jarige jongen.

Montgomery is de eerste vrouwelijke federale gevangene die in zeventig jaar ter dood zou worden gebracht. President Trump besloot vorig jaar juli, na een pauze van zeventien jaar, de executie van federale gevangenen weer te hervatten. Na de verkiezingen van november werd besloten de executie van vijf van hen, onder wie Montgomery, gewoon door te laten gaan.

Trump en minister van Justitie Barr trokken zich niets aan van de ongeschreven regel dat vertrekkende presidenten zich in de overgangsperiode terughoudend opstellen als het gaat om de voltrekking van federale doodstraffen. Twee van de vijf zijn inmiddels ter dood gebracht.