Trump-aanhangers bestormden het Capitool op 6 januari
Volledig scherm
PREMIUM
Trump-aanhangers bestormden het Capitool op 6 januari © The Washington Post via Getty Im

Komt de democratie sterker uit 6 januari 2021?

De dag dat het Capitool in Washington D.C. werd bestormd door extreemrechtse Trump-aanhangers zou de democratie weleens ten goede kunnen komen. Het maakt duidelijk dat morele helderheid hard nodig is in een tijdperk waarin de strijd tussen populisme en democratie nog maar net is begonnen, analyseert Peter Giesen in De Volkskrant.

16 reacties

  • Paul Philippaerts

    3 jaar geleden
    Noem de westerse systemen toch geen democratie. Als je maar de keuze hebt tussen pest en cholera, welke keuze is dat dan. Net als in Belgie kiezen een groot deel van de bevolking niet voor een partij, maar gewoon tegen de politiek en tegen de tradionele partijen die toch telkens opnieuw de postjes onder elkaar verdelen. Kies maar voor wie je wil wij blijven toch de macht houden. Hoe kan het anders dat de eerste minister uit een partij komt die 10% van de stemmen heeft.
  • Norbert Bauwens

    3 jaar geleden
    Met mensen als Trump mag je democratie begraven... Winstbejag op de voorgrond.
  • freddy milants

    3 jaar geleden
    Als de democratie nog leeft is het wel op een andere planeet.
  • Bernard Loncke

    3 jaar geleden
    Nee, de democratie wordt dag na dag zwakker. Alleen Big Brother wordt steeds sterker. Meer een meer maatregelen om de brave burger te beknoten in zijn vrijheid. Seksisme, racisme, islamofobie, neokolonialisme, het zijn de debatmoordenaars van deze tijd. Kruipend door het stof moet de beschuldigde stilletjes verdwijnen en beschaamd zwijgen. Gedaan met de vrije meningsuiting! Dat daarbij de vele politiek, sociale media, hogescholen en universiteiten hierin mee gaan is zeer kwalijk en angstwekkend!
  • Jochen Leijgers

    3 jaar geleden
    Democratie wordt overschat. Daar waren Socrates en Plato het mee eens.
  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NAVO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtafweer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-systeem

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NA­VO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtaf­weer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-sys­teem

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. De EU-leiders zijn het grotendeels met elkaar eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, maar hebben daar volgens de Nederlandse premier Rutten tijdens de EU-top in Brussel nog geen concrete afspraken over gemaakt. Eerder op de dag riep NAVO-chef Stoltenberg lidstaten nog op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
    Livios

    Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoor­de manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”

    Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt.