© pn

De stijl van Melania Trump: geen vrouw van het volk

Nu Donald Trump zich president mag noemen, is zijn vrouw Melania officieel de 'First Lady of the United States'. Wat concreet wil zeggen dat alle outfits waarin ze zich laat zien, door de modepers geanalyseerd en bekritiseerd zullen worden. Al verwacht niemand dat Melania diegene is die voor verrassing zal zorgen.

tib

Haar man zegt dan de president van het volk te zijn, Melania is geen vrouw van het volk. Haar torenhoge hakken, de zijden blouses die na één keer dragen naar de droogkuis moeten, de witte jurken die op de grond slepen en de blote benen als het de stenen uit de grond vriest: het zijn looks die een andere vrouw om praktische redenen nooit zal overwegen. Melania kleedt zich als een ster en draagt wat je enkel kan dragen als je een chauffeur, een personal trainer en ontzettend veel geld hebt.

Sommigen durfden suggereren dat ze goed naar de serie 'House of Cards' gekeken, waar First Lady Claire Underwood zich steevast laat zien in gestroomlijnde jurken tot net over de knie, hoge hakken en lange mantels. Neutrale outfits die toch vrouwelijkheid en kracht uitstralen, daarmee kan je eigenlijk niets verkeerds doen. Tenminste, als je een slank figuur hebt - iets wat Melania als voormalig model maar al te graag in de verf zet. Alles wat ze draagt, lijkt aan haar lijf geplakt, of het nu een kokerrok of een galajurk is. Tijdens de campagne van haar man droeg ze overwegend effen, neutrale kleuren: veel wit, af en toe zwart, soms beige. De enige keer dat ze echt van zich liet spreken, was toen ze een knalroze blouse met een 'pussy bow' droeg. Of ze die echt droeg als verwijzing was naar de onfortuinlijke uitspraken van haar echtgenoot, daarover zweeg ze in alle talen.

Felroze is wél de favoriete kleur van de first lady. Wanneer ze tijdens de campagne toch afweek van haar neutrale palet, was het meestal om een fuchsia jurk of jumpsuit aan te trekken. Op de inauguratie van haar man droeg ze lichtblauw, wat suggereert dat ze subtiel wat kleur in het witte huis wil brengen. Al leert ook een blik op haar pre-electorale garderobe dat Melania een voorliefde heeft voor klassieke tinten, en voor jurken. Draagt ze toch iets anders, dan is het meestal een wijde broek of een mantelpakje. Foto's van de First Lady in een jeans bestaan, maar ze zijn zeldzaam.

Hoewel Melania kleiner is dan haar man Donald, torent ze toch vaak boven hem uit. Ze draagt dan ook steevast zeer hoge hakken, bij voorkeur van haar favoriete ontwerper Christian Louboutin. Niet alleen figuurlijk leeft ze op grote voet, want Melania heeft schoenmaat 42. Enkele jaren geleden durfde ze haar stiletto's nog te combineren met korte jurkjes en diepe decolletés, maar sinds haar man zijn kandidatuur voor het presidentschap bekendmaakte, is het gedaan met sexy en speels. Wellicht geen toeval, al moeten we daarbij vermelden dat ook in het modebeeld de lengte van de rokken de afgelopen jaren langer werd.

Durfde Michelle Obama af en toe betaalbare kleding dragen, daar zullen we Melania niet zo snel op betrappen. Ze heeft een voorkeur voor couture en droeg in het verleden niet zelden Europese ontwerpers: Dior, Hervé Léger, Dolce Gabbana. Wanneer ze die ontwerpers als First Lady zal dragen, kan ze zich aan kritiek verwachten. Wat wil je ook anders, met de 'America First'-slogan van haar man? Ook haar voorgangster Michelle Obama koos voornamelijk voor Amerikaanse ontwerpers en hielp soms jonge talenten, zoals Jason Wu, op de kaart zetten. Alleen heeft de modewereld het veel minder begrepen op de echtgenote van Donald Trump, waardoor ontwerpers niet in de rij staan om Melania te kleden. Ralph Lauren is al overstag gegaan. Wie zal de volgende zijn?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer