Direct naar artikelinhoud
Brexit

Nederlandse douaniers nemen lunch van Britse chauffeur in beslag: ‘Welkom bij de brexit’

Ter illustratieBeeld ANP

Een Nederlandse reportage over de brexit gaat viraal. Daarop is te zien hoe (overijverige) douaniers Britse reizigers tegenhouden om hun wagen te controleren. Ze nemen hun job erg serieus, want zelfs boterhammen met hesp worden in beslag genomen: ‘Er zijn nu bepaalde restricties van goederen die je wel en niet mag meenemen’.

Sinds de transitieperiode tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie erop zit, gelden er strengere regels. En op de naleving van deze regels wordt streng gecontroleerd door de Nederlandse douane. Dat blijkt uit een reportage van de Nederlandse zender NOS. “Engeland is nu een derde land voor Nederland. Daarom zijn er bepaalde restricties van goederen die je wel en niet mag meenemen.”

Vlees, vis, fruit, groenten en melkproducten mogen bijvoorbeeld niet zomaar over de grens vervoerd worden, zo stelt de douanier. En als de lunch van een chauffeur dan toevallig bestaat uit boterhammen met vleeswaren? Dan wordt die lunch in beslag genomen, zo is te zien op de beelden. “Mag ik het brood zonder vleeswaren meenemen?”, zo probeert de Brit nog. “Nee, alles wordt in beslag genomen. Welkom bij de brexit. Het spijt me”, antwoordt de douane.

Twitter bericht wordt geladen...