Macron investeert 12 miljard in ‘Grote Groene Muur’ ten zuiden van de Sahara

De Franse president Emmanuel Macron kondigde gisteren aan dat Frankrijk zo’n 12 miljard euro zal investeren in de ‘Grote Groene Muur’ in de Afrikaanse Sahel-regio, ten zuiden van de Sahara. Dat monsterproject, opgestart door de Afrikaanse Unie, moet een groene corridor aanleggen, dwars door twintig Noord-Afrikaanse landen om zo 100 miljoen hectare woestijn opnieuw vruchtbaar te maken.

Jaar na jaar eist de allesverslindende Sahara meer vruchtbare grond op, en verandert het in woestijnland. De woestijn is daardoor al goed voor meer dan 30 procent van de totale oppervlakte van het Afrikaanse continent. Hele gemeenschappen zijn door de jaren heen in de armoede gestort door het verlies van landbouwgrond, wat een zeer precaire voedselsituatie tot gevolg heeft. De verwoestijning leidt bovendien tot een enorm biodiversiteitsverlies, en heeft een impact op de klimaatontwrichting.

Het heeft van de Sahel een van de armste en meest kwetsbare gebieden ter wereld gemaakt. De droogte en de voedselschaarste veroorzaken conflicten en brengen enorme vluchtelingenstromen op gang, onder meer naar Europa. De ‘desertificatie’ van de Sahel is één van de grote uitdagingen van onze tijd.

8.000 kilometer lang

Dat vraagt om een ambitieuze respons: met de Great Green Wall for the Sahara and Sahel Initiative (GGWSSI) wil de Afrikaanse Unie een gang van 8.000 kilometer lang en 15 kilometer brede corridor van bomen, graslanden en andere vegetatie planten. Zo kan de gedegradeerde grond herstellen, en kan de lokale bevolking voldoende voedsel produceren. Het project moet ook als een soort Marshallplan voor de Sahelregio fungeren, dat banen creëert en vrede bevordert.

De meetbare doelstellingen? Tegen 2030 moet de groene muur 100 miljoen hectare woestijngrond herstellen, 10 miljoen jobs teweegbrengen, en 250 miljoen koolstofdioxide uit de lucht halen.

‘Bijdrage aan strijd tegen opwarming’

Macron zei gisteren dat de Grote Groene Muur ‘een aanzienlijke en concrete bijdrage is van het Afrikaanse continent aan de strijd tegen de opwarming van de aarde’. Hij deed die uitspraken op de One Planet Summit, een belangrijke investeringsmeeting georganiseerd door Frankrijk en de Verenigde Naties. De Franse president kondigde prompt aan dat zijn regering geld in het project wil steken, een slordige 12,3 miljard euro. De Wereldbank kondigde gisteren een investering aan van 4,11 miljard euro, en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft 5,35 miljard toegezegd.

Sinds het project het levenslicht zag in 2007 heeft het enorm aan populariteit gewonnen, en er is zelfs sprake van een uitbreiding naar woestijngebieden in Zuidelijk Afrika, onder meer in Namibië.

Lees ook:

Meer