Direct naar artikelinhoud
ReportageSpoor Oost

Hier krijgen honderdduizenden Antwerpenaren straks hun prik: ‘Door een legertje van 2.000 mensen’

Jan Stroobants van het ZNA geeft tekst en uitleg bij de werking van het centrum.Beeld BOB VAN MOL

De vloer ligt er al, straks volgen de tentzeilen en (hopelijk) ook de mensen. Op de site van Spoor Oost moeten vanaf maart honderdduizenden Antwerpenaren hun vaccinatieprik krijgen. Een complexe zaak, en tegelijk bandwerk.

‘Partyprofessionals’, staat er te lezen op de truien van een tiental mensen die druk in de weer zijn op de kasseigrond van Spoor Oost. Het klettert er luid en stevig, zoals het partyprofessionals betaamt, telkens wanneer een nieuw vloerpaneel aan de puzzel wordt toegevoegd. Een dik uur later liggen de fundamenten klaar die straks omgeven zullen zijn door een grote witte tent, waar vanaf maart honderdduizenden Antwerpen zich met hun gouden ticket naar de prikbank zullen laten voeren. “Dat ticket zal er niet veel anders uitzien dan voor een voorstelling in het Sportpaleis”, blinken de ogen van dokter Jan Stroobants van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

Het Antwerpse vaccinatiedorp is een van de eersten die vorm krijgen in ons land, nadat de overheid haar strategie vorige week afklopte. De keuze is gevallen op een fijnmazige strategie, met één centrum per 50.000 inwoners. Voor Vlaanderen betekent dat een of twee centra per eerstelijnszone, wat neerkomt op een maximum van 120 vaccinatiecentra. De blauwdruk voor al die centra is zondag doorgespeeld naar de lokale besturen, die mondjesmaat locaties lossen: van Casino Kursaal in Oostende over Flanders Expo in Gent tot de sporthal in het Limburgse Neeroeteren.

In Antwerpen is het oog dus op Spoor Oost gevallen. Alweer, want even verderop staan de witte tenten van het Antwerpse testdorp nog steeds te blinken. “Het is deze keer wel een stukje complexer qua inrichting”, zegt Greg Broeckmans van eventorganisator Golazo, die verantwoordelijk is voor de opbouw van beide dorpen. “Het testdorp was een drive-through, dit moet een heel restaurant worden.” Eind januari moet dat restaurant af zijn, ruim voor de eerste bevolkingsgroep, de 65-plussers, zich aandient dus. Rusthuisbewoners en zorgpersoneel worden ingeënt in hun eigen instelling.

Blokkensysteem

Aan de hand van een maquette neemt Jan Stroobants ons mee door de flow. “Alles draait om efficiëntie”, zegt hij. Bezoekers zullen met hun ticket in de hand aanschuiven via één van de zes toegangsrijen, waarna een administratieve medewerker een identiteitscontrole uitvoert: “Is Janneke wel Janneke?” Daarna worden ze naar een van de 48 vaccinatiekabinetten geleid, waar ze hun inenting krijgen. Als laatste is er de wachtruimte. Daar wordt de vaccinatie geregistreerd en doorgestuurd naar het platform Vaccinet, en mogen – of eerder moeten – mensen coronaproof op hun effen komen.

Zo zal de inrichting er uitzien. ‘Alles draait om efficiëntie’, klinkt het.Beeld BOB VAN MOL

Vooral aan de kabinetten ging een serieuze denkoefening vooraf, legt Stroobants uit. “We hebben gelijkaardige dorpen in Duitsland en Israël bestudeerd, en daar lessen uit getrokken.” Om files te vermijden, is gekozen voor drie blokken met telkens zestien kabinetten. Via ‘straten’ in elk blok zullen de vaccinatoren zich makkelijk kunnen voortbewegen. Elke vaccinator zal gemiddeld vier kabinetten voor zich nemen, en elke minuut één verder gaan. Op die manier kunnen er elk uur 750 mensen gevaccineerd worden, of 5.000 per dag.

Ondertussen moeten vanuit de aanpalende apotheektent de (juiste) vaccins hun weg naadloos naar de kabinetten vinden. Alles bij elkaar een complex radarwerkje dus, maar het moet wel aanvoelen als routineus bandwerk. Of zoals Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA), een van de gegadigden bij de opbouw, het verwoordt: “’s Morgens in de koelkast, ’s avonds in het lichaam.”

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zien dat het goed is. Met 4.150 vierkante meter wordt het Antwerpse vaccinatiedorp dan ook een mastodont, de blauwdruk geeft ‘slechts’ 1.100 vierkante meter als minimumvereiste voor een centrum. Die extra ‘speelruimte’ is bewust gekozen, stelt Beke. “Een stad als Antwerpen vraagt door zijn grootte en diverse samenstelling nu eenmaal een benadering op maat.”

Legertje mensen

Sommige uitdagingen zullen echter overal dezelfde zijn, en die uitdagingen beginnen al bij de oproepingsbrief. Die zal wellicht iets weghebben van een verkiezingingsbrief. Wie moeite heeft met aanmelden, zal zich tot de helpdesk van de stad kunnen richten. “Zoals dat ook al goed loopt voor het testdorp”, zegt Stroobants. Wie fysiek niet op Spoor Oost geraakt, kan rekenen op vliegende vaccinatoren. Mobiele teams dus.

De grootste uitdaging is wellicht de hoeveelheid mensen die dit centrum moet bestieren. Tegelijkertijd zullen altijd 100 medewerkers aan de slag zijn in het Antwerpse vaccinatiedorp, waarvan het merendeel medisch geschoold. Veel mensen met zulke profielen zijn al ingeschakeld in test- en triagecentra. Vaccinatiecampagne of niet, ook het testdorp blijft de komende maanden draaien. Afgelopen weekend nog lieten zowat 2.000 mensen zich daar testen, een record sinds de oprichting in augustus.

“We kunnen gelukkig rekenen op een onwaarschijnlijk engagement”, zegt Stroobants. In heel wat eerstelijnszones stromen de mails binnen om hulp te bieden, van verplegers tot tandartsen, al dan niet gepensioneerd. In Antwerpen sprongen de verplegers van de AP Hogeschool al bij, nu zijn er ook contacten met een aantal faculteiten van de UAntwerpen. Zo zullen enkele tientallen farmaciestudenten wellicht helpen met de preparatie van de vaccins. “Hopelijk komen we zo aan een legertje van 2.000 mensen”, aldus Stroobants.

Niet het allereerste vloerpaneel, maar Bart De Wever helpt een symbolisch handje mee.Beeld BOB VAN MOL