Veel pretparken verhogen prijzen na desastreus jaar: miljoenen geïnvesteerd voor “verloren moeite”

De Kondaa wordt de nieuwe topattractie in Walibi ©  Walibi

Pret- en dierenparken hebben vorig jaar zware verliezen geleden. En dat gaan we voelen als alles weer open mag en we met het gezin op uitstap gaan. Bellewaerde wordt 1 euro duurder, Walibi verhoogt de ticketprijs met 2 euro. Enkele andere parken moeten nog beslissen of ze hun prijzen aanpassen.

Thierry Goeman

De toekomst voor de pret- en dierenparken in ons land is nog altijd erg onduidelijk. Toch wordt alles in gereedheid gebracht voor de dag dat het Overlegcomité het licht op groen zet voor de roetsjbanen. Maar nu al staat vast dat een bezoek aan een aantal parken duurder wordt.

“Wij hebben 25 miljoen euro geïnvesteerd, terwijl de omzet vorig jaar gehalveerd werd”, zegt Justien Dewil van Walibi. “Dat heeft consequenties. De prijs van een toegangsticket wordt verhoogd met 2 euro. Ook de formule voor een basisabonnement is wat gewijzigd.”

Bellewaerde in Ieper ziet zich dan weer genoodzaakt om de ticketprijs met 1 euro te verhogen, behalve dan voor Bellewaerde Aquapark. “Wij hadden 400.000 euro geïnvesteerd om het park en de attracties coronaproof te maken en 300.000 euro in Halloween. Verloren moeite en kosten. De omzet die we haalden was allesbehalve voldoende om uit de rode cijfers te blijven”, zegt Tina Taillieu van Bellewaarde, dat daarnaast ook nog eens 7,5 miljoen euro stak in de familiecoaster Wakala.

Want ook al was het een desastreus jaar, de meeste parken investeerden wel in nieuwe publiekstrekkers. “Onze ijsgrot in The Land of the Cold, waar onze bezoekers een nieuwe soort pinguïns zullen kunnen bewonderen en er zelfs kunnen overnachten, wordt een van de toppers in Pairi Daizi”, klinkt het.

Plopsaland mikt op zijn beurt onder meer op het allereerste Plopsa Hotel en de nieuwe parken in Landen-Hannuit en het indoorpretpark Plopsa Station Antwerp om de financiële verliezen van 2020 goed te maken.

Pairi Daiza niet duurder

Plopsaland en Pairi Daizi geven geen cijfers vrij over de financiële verliezen in 2020. “Maar ze zijn in ieder geval aanzienlijk”, zegt Mathieu Goedefroy van Pairi Daizi. Het park in Brugelette behoudt de prijzen van 2020, klinkt het. “Bij ons worden nieuwe prijzen van tickets en abonnementen vermoedelijk midden februari afgeklopt”, zegt Chelsea Vanhullebusch van Plopsa.

Zware klappen waren er ook voor Bobbejaanland, in de Antwerpse Kempen. “De eerste lockdown, de code rood voor de provincie Antwerpen en dan de sluiting vlak voor Halloween, hebben ons pijn gedaan”, zegt Peggy Verelst. Er worden geen bijzondere prijsstijgingen doorgevoerd, klinkt het. Maar naast de geplande onderhoudswerken, zijn er ook geen grote nieuwigheden.

Dierentuin

De Antwerpse Zoo en het dierenpark van Planckendael schatten hun omzetverlies ten slotte op 22 miljoen euro. “Er kwam een miljoen minder bezoekers in beide parken. Terwijl de vaste voedingskosten voor de dieren alleen al zo’n 900.000 euro bedragen”, zegt Ilse Segers. Over de prijzen van tickets is nog niets beslist.

Walibi opent snelste roetsjbaan van Benelux

Walibi laat pretparkfans en vooral liefhebbers van snelle roetsjbanen nu al watertanden. Want dit jaar gaat normaal de Kondaa open, de strafste achtbaan van de Benelux. “De megacoaster is niet alleen 50 meter hoog, maar ook 1,2 kilometer lang en haalt een topsnelheid van 113 tot 115 kilometer per uur”, zegt Justien Dewil van Walibi. (tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer