woensdag 13 januari 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  Raymond Lemmens

Noord-Zuidverbinding

Alain Yzermans na kritiek minister Peeters: “Draagvlak voor Noord-Zuidverbinding belangrijker dan vertraging”

Houthalen-Helchteren

Alain Yzermans, sp.a-burgemeester van Houthalen-Helchteren, is het niet eens met de kritiek die Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) heeft op de vertraagde timing voor de Noord-Zuidverbinding.

LEES OOK. “Procedure Noord-Zuid is democratie op haar breedst, maar de klok tikt wel”

Lydia Peeters gaf in onze dinsdagkrant aan dat ze niet gelukkig is met de vertraging in de procedure voor de Noord-Zuidverbinding. Het voorkeursbesluit - het besluit waarmee de administratie de keuze van het tracé voorbereidt - is pas tegen december 2021 klaar, terwijl dat eerst voor de zomer was voorzien. De procedure is in handen van De Werkvennootschap, een verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid. Peeters heeft hen gevraagd om de timing te herbekijken. Aanleiding voor de vertraging is corona, maar ook de tussenstap die het onderzoek van 7 naar 3 tracés afslankt of “vertrechtert”.

LEES OOK. Peeters ontgoocheld dat timing Noord-Zuidverbinding alweer opschuift

Yzermans is net blij met die tussenstap omdat zo het draagvlak vergroot. “Wat betekent in een geschiedenis van 40 jaar die 2 à 3 maanden extra als hierdoor het proces van de uitwerking en uitvoering sneller en efficiënter kan”, zegt Yzermans. “Er zijn andere complexe projecten die nu juridisch vastzitten omdat net dat aspect van de participatie te weinig onderbouwd was. Dat willen we samen vermijden. Reculer pour mieux sauter, heet dit. Op korte termijn investeren in tijd levert ons straks tijdswinst op. De Werkvennootschap werkt zeer professioneel en hard met veel bewonersgroepen. Doel is om samen een juridisch waterdichte oefening te maken die procedures achteraf beter kan doorstaan. Hier moeten we op vertrouwen.” lc

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws