Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Besmettingen blijven fors stijgen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen wel nog

Besmettingen blijven fors stijgen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen wel nog
Beeld Joris Van Gennip

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen, voor de vijfde dag op rij al. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

en

Het gemiddelde dagcijfer tussen 3 en 9 januari, 2.070,3 gevallen, lag 30 procent hoger dan in de week daarvoor. De forse stijging was voorspeld. Er wordt meer getest. Bovendien wordt vergeleken met een week met een feestdag, waar minder werd getest.

Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op zaterdag 9 januari 1.330 besmettingen vastgesteld. Op vrijdag 8 januari ging het om 1.969 besmettingen, op donderdag 7 januari om 1.958 en op woensdag 6 januari 2.491.

Meer getest

Een verklaring voor de toename is, zoals gezegd, dat er nu meer getest wordt: gemiddeld 42.907 testen per dag, of 69 procent meer dan in de voorgaande week. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan.

De positiviteitsratio daalt wel nog. Van elke 100 uitgevoerde testen zijn er nu gemiddeld 5,42 positief. Het gaat om een lichte daling met 1,8 procent. We schuiven dus meer op naar de WHO-drempel van 5 procent.

Ziekenhuizen

De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is wel nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 6 tot en met 12 januari gemiddeld nog 124,4 patiënten opgenomen, een daling met 6 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. 

Er liggen 1.960 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 356 patiënten intensieve verzorging nodig hebben.

Overlijdens

De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.194. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 3 tot en met 9 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,7 mensen door het virus, 25,1 procent minder dan in de week daarvoor.