Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Pence verwerpt inzetten 25ste amendement om Trump af te zetten

Pence verwerpt inzetten 25ste amendement om Trump af te zetten
Beeld AFP

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence ziet er geen heil in om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten door het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen. Dat schrijft hij in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die hem daartoe opriep. 

en

Video wordt geladen...

Hoewel Pence duidelijk heeft gemaakt dat hij er niet aan zal meewerken dat Trump uit zijn ambt wordt gezet, stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden enkele uren later, dinsdagavond lokale tijd, wél voor een resolutie waarin Pence daartoe wordt opgeroepen.

Het 25e amendement voorziet erin dat de vicepresident de bevoegdheden van de president overneemt als die laatste niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren. Volgens Pence zou het toepassen van die grondwettelijke procedure "een vreselijk precedent" scheppen. “Ik geloof niet dat zo’n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet”, schreef Pence in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Twitter bericht wordt geladen...

Maandag kwam al naar buiten dat Pence en Trump een "goed gesprek" hadden gehad in het Witte Huis en dat de twee "vastbesloten" zijn "om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn". Dat duidde er al op dat Pence het 25e amendement niet wil toepassen, zoals de Democraten hadden gevraagd naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers vorige week woensdag.

Trump zei eerder op de dag al dat hij zich geen zorgen maakte over het al dan niet toepassen van het 25e amendement.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en president Donald Trump.Beeld EPA

Tweede impeachmentprocedure

Trump hangt woensdag lokale tijd mogelijk wel een tweede impeachmentprocedure boven het hoofd. In het Huis van Afgevaardigden wordt dan gedebatteerd over een aanklacht tegen Trump, die wellicht ook meteen gestemd wordt. Om te worden doorgestuurd naar de Senaat, moet de aanklacht voldoende steun krijgen, maar omdat de Democraten de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden is de kans dat dat lukt aanzienlijk.

Daarnaast heeft de Republikeinse fractieleiding in het Huis van Afgevaardigden besloten geen druk op de fractieleden uit te oefenen om tegen impeachment te stemmen. Ook mochten de Republikeinen vandaag naar eigen inzicht bepalen of ze voor of tegen een resolutie stemden die vicepresident Mike Pence oproept om Trump zijn bevoegdheden af te nemen. Beide kwesties zijn “gewetensvragen”, aldus een fractiemedewerker.

(Hoge) Republikeinen stemmen voor impeachment

Vier Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag alvast aangekondigd dat zij voor de impeachment van president Trump zullen stemmen. Het gaat om Liz Cheney, Joh Katko, Adam Kinzinger en Fred Upton. “Trump heeft de meute bijeengeroepen, de meute verzameld, en de brand van deze aanval aangestoken”, stelde Liz Cheney, dochter van oud-vicepresident Dick Cheney, in een verklaring.

In totaal zouden al zo'n twintig Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden bereid zijn om woensdag voor de afzetting van president Trump te stemmen. Dat zeggen bronnen binnen het Witte Huis aan CNN en Fox News. De vorige keer dat er een impeachmentprocedure tegen president Trump opgestart werd, strandde die in de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat.

Liz Cheney, dochter van oud-vicepresident Dick Cheney zal voor de afzetting van de president stemmen.Beeld AFP