Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

‘Worst case scenario’: minister Verlinden nuanceert verlenging maatregelen tot 1 maart

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V).

De verlenging van de coronamaatregelen in ons land tot 1 maart is volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) het worst case scenario.  ‘Er kunnen in de tussentijd bijsturingen komen’, zegt ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Verrassend nieuws gisteravond: de huidige coronamaatregelen, die tot 15 januari lopen, worden verlengd tot 1 maart. Dat staat te lezen in een nieuw ministerieel besluit dat gisteravond in het Staatsblad werd gepubliceerd. Dat de maatregelen zonder uitleg verlengd worden, doet heel wat wenkbrauwen fronsen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden benadrukt dat het om een technische kwestie gaat. “Er is een einddatum nodig zodat er rechtsgeldigheid kan zijn”, legt ze op Radio 1 uit. “Dit ligt in de lijn van de vorige ministeriële besluiten, waarbij het telkens om een periode van zo’n zes weken ging.”

Toch is het vreemd dat die verlenging niet werd aangekondigd bij het laatste Overlegcomité. Volgens Verlinden kwam dat wellicht “omdat dat een formaliteit was”.

Bovendien is die einddatum van 1 maart niet in steen gebeiteld, zegt Verlinden. “We hebben bewust een datum genomen die na de krokusvakantie ligt. Maar dat sluit niet uit dat er in de tussentijd bijsturingen kunnen komen.” Volgens haar gaat dit over een “worst case scenario”, al voegt ze er meteen aan toe dat de regering “zeker niet te snel” wil versoepelen.

Motivatie

Verlinden begrijpt dat een verlenging in alle stilte vragen oproept. Zeker aangezien heel wat mensen al moedeloos zijn door de langdurende isolatie. Ze belooft in de toekomst beter na te denken over de manier waarop zo’n verlenging gecommuniceerd wordt. 

Volgens de minister is een wat verdere horizon beter voor de motivatie dan om de twee weken telkens weer een verlenging aan te kondigen.

Volgende week vrijdag, 22 januari, komt het Overlegcomité opnieuw bijeen.