Direct naar artikelinhoud
Weerbericht

Winterprik op weg naar ons land: morgen gaat het sneeuwen

Winterprik op weg naar ons land: morgen gaat het sneeuwen
Beeld BELGA

Na de sneeuwval van afgelopen dagen in de Ardennen is het op donderdag mogelijk dat het ook in Vlaanderen hier en daar gaat sneeuwen. ‘In de loop van de nacht wordt het kouder’, zegt VTM-weerman Frank Dubocage. ‘De regen zal overgaan in sneeuw.’ Een deel van Vlaanderen zou morgenochtend dan ook bedekt kunnen zijn onder een wit laagje.

“Een winterse neerslagzone komt opzetten vanuit Frankrijk en brengt vooral langs de Frans-Belgische grens (smeltende) sneeuw. Lokaal kan het tijdelijk sneeuwen met de vorming van een dun sneeuwtapijt. Het is dan ook opletten geblazen voor lokale gladheid”, waarschuwt Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux

De neerslagzone, verbonden aan een klein lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk, trekt in de loop van donderdagochtend richting ons land. De eerste neerslag lijkt volgens de weerdienst te vallen als regen of smeltende sneeuw, maar transformeert dan geleidelijk naar meer droge sneeuw. 

Waar valt sneeuw?

“Er bestaat nog wat onzekerheid over de exacte positie van de neerslagzone. Sommige weermodellen berekenen de neerslag tot in het noorden van Vlaanderen, terwijl andere opties enkel Wallonië en de Frans-Belgische grens viseren”, zegt Nicolas Roose. 

Weerman Frank Dubocage voorspelt dat het vooral in het westelijk deel van Vlaanderen zal sneeuwen. “We krijgen sneeuw in het westelijke en zuidwestelijke deel van Vlaanderen, in het noord-oosten blijft het gewoon droog”, zegt hij.

De sneeuwkans op donderdag is groot in veel regio’s van ons land.Beeld Noodweerbenelux

Richting de avondperiode keert de regen- en sneeuwzone op haar stappen terug en verdwijnt ze via Frankrijk naar het zuiden. Het is niet uitgesloten dat in de avondperiode dan nog wat droge sneeuw valt met opnieuw kans op de vorming van een dun sneeuwlaagje. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag gaat het op veel plaatsen vriezen met kans op algemene gladheid in ons land.

Nieuwe sneeuwkansen op zaterdag

Het koude weer zal zich ook op vrijdag manifesteren in droge condities. Het is uitkijken naar de weersituatie op zaterdag wanneer een nieuwe neerslagzone komt opzetten vanaf het westen. Deze gaat in eerste instantie gepaard met winterse neerslag die op diverse plaatsen opnieuw kan blijven liggen. De maxima komen amper boven het vriespunt uit, waardoor het op veel plaatsen winters zal aanvoelen.

De maxima komen zaterdag amper boven het vriespunt uit.Beeld Noodweerbenelux

“Later wordt de neerslagzone gevolgd door warmere lucht waardoor de sneeuw zal overgaan in regen. Mogelijk dat we dan vertrokken zijn voor opnieuw een periode met hogere temperaturen, maar dat is op dit moment bijzonder onzeker”, besluit NoodweerBenelux.