Marizilda Cruppe / WWF-UK

Ontbossingsrapport WWF: "Bosgebieden 14 keer zo groot als België verdwenen in 13 jaar tijd"

Volgens een rapport van WWF (het Wereld Natuur Fonds) zijn in 24 regio’s in de wereld de bossen ernstig bedreigd. De laatste 13 jaar verdwenen er bossen met een totale oppervlakte van 14 keer België. Een belangrijk drijfveer om bossen te ontginnen is de landbouw voor de export. Europa is één van de belangrijkste afnemers en draagt een grote verantwoordelijkheid.

“Ontbossingsfronten” noemt WWF ze. Gebieden waar de bossen het meest te lijden hebben van de ongelijke strijd met de mens. Het gaat om 24 regio’s over de hele wereld die meer dan de helft vertegenwoordigen van de totale ontbossing in Latijns-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en Oceanië. In deze regio’s ging meer dan 43 miljoen hectare verloren tussen 2004 en 2017, wat overeenkomt met de oppervlakte van Marokko (zie kaart).

De plaatsen waar ontbossing het snelst plaatsvindt zijn de Amazone in Brazilië en Bolivia, de eilanden Sumatra en Borneo in Indonesië, en verder in Madagaskar, Maleisië en Oost-Australië. 

Commerciële landbouw is de belangrijkste oorzaak van ontbossing over de hele wereld. Beboste gebieden worden gekapt om ruimte te creëren voor vee en om gewassen te verbouwen. Andere belangrijke factoren zijn de bouw van wegen, mijnbouwactiviteiten en landspeculatie. Dat leidt tot het verlies van plant- en diersoorten en ook tot verlies van een aantal troeven van de natuur, zoals het capteren, stockeren en zuiveren van water én de opslag van koolstof of CO2.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Landbouw, bosbouw en landgebruik zijn verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het verlies van habitats of leefgebieden is ook de grootste risicofactor voor de menselijke gezondheid door opkomende infectieziekten. Door bossen, savannes en graslanden te behouden en duurzamere voedselsystemen te bevorderen, kunnen we onze uitstoot verminderen en een volgende pandemie voorkomen.

bron: WWF

Ons land heeft volgens WWF een zware voetafdruk door de invoer van grondstoffen. Voor de invoer van sojabonen, cacao, rundvlees en leer, palmolie, koffie, rubber, hout en papier is een landbouwoppervlakte nodig van 10,4 miljoen hectare. Veertig procent van deze gronden ligt in landen met een hoog risico op ontbossing, zoals Brazilië, Ivoorkust, Argentinië, Indonesië en Maleisië.

Vandaag bedraagt het aandeel van Europa in de wereldwijde ontbossing tien procent. Vandaar dat de Europese Commissie dit jaar een wet wil laten opstellen om die voetafdruk kleiner te maken. Eerder mobiliseerde WWF tijdens de Together4Forests-campagne 1,2 miljoen burgers, waaronder meer dan 87.000 Belgen. De ondertekenaars eisen dat hun aankopen niet verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van bossen en andere natuurlijke ecosystemen, en voor mensenrechtenschendingen. 

We roepen de federale en regionale regeringen op om een sterke Europese wet tegen ontbossing te steunen

Béatrice Wedeux, Forest Policy Manager WWF Belgium

Net als Europa kan België niet langer deel uitmaken van het probleem en zijn voetafdruk van ontbossing aanpakken, meent Béatrice Wedeux van WWF Belgium. "We roepen de federale en regionale regeringen op om een sterke Europese wet tegen ontbossing te steunen en om een ambitieuze Beyond Food-strategie voor verantwoorde importketens te ontwikkelen. Deze strategie moet coherent zijn en gecoördineerd worden tussen de verschillende politieke competenties: milieu, klimaat, internationale samenwerking, financiën en landbouw."

Meest gelezen