Volgens het nieuwe Ministerieel Besluit blijven de huidige maatregelen nog tot 1 maart duren ©  Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Maatregelen plots verlengd tot 1 maart: “We dachten dat niemand hierover zou struikelen”

Koude douche voor de kappers, cafébazen, restaurateurs en vele anderen. Want zonder boe of bah blijken de huidige coronamaatregelen verlengd te zijn tot 1 maart, zo staat in het nieuw Ministerieel Besluit dat gepubliceerd werd. Volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is die eerste maart “een technische datum”. “Een formaliteit” waarvan ze dachten “dat niemand erover zou struikelen”. Maar die datum staat bij deze wel in het Staatsblad. Wil dat dan zeggen dat we nog zeker tot 1 maart vastzitten aan de huidige regels met bijhorende coronacoupe?

Chris Snick en Tommy Huyghebaert

Allereerst: waarom werden de maatregelen verlengd tot 1 maart?

“De bestaande maatregelen liepen af op vrijdag 15 januari”, zegt de woordvoerster van minister Verlinden. “Dus moest er op het vorige Overlegcomité, dat van 8 januari, een nieuwe datum gezocht worden om die regels te verlengen. Technisch gezien kun je dat niet ‘voor onbepaalde tijd’. Het moet om een periode gaan die beperkt is in tijd. De keuze viel op 1 maart.”

Was 22 januari, de datum van het nieuwe Overlegcomité, dan niet de meest logische datum? De meeste mensen gingen er ook van uit dat de regels gewoon tot dan verlengd waren.

“1 maart werd om twee redenen naar voor geschoven. Sowieso werd er gekeken naar hoe het de vorige keren gebeurde en toen werd ook vaak voor een periode van 6 weken gekozen. Dan kom je op 1 maart. En dat is ook na de krokusvakantie. Daarmee konden we ook ingaan op de vragen van zowel de reissector als de burgers die een indicatie wilden van welke richting het zou kunnen uitgaan voor die vakantie.”

Volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is die eerste maart “een technische datum”. ©  BELGA

Waarom is dat na het Overlegcomité niet gecommuniceerd?

“Er was geen persconferentie, daarom is daar niets over gezegd. Het enige nieuws dat er volgens het comité was, was de problematiek van de rijscholen. Omdat die verlenging puur een technische kwestie was, kwam daar geen persbericht over.”

Was dat achteraf bekeken niet beter wel het geval geweest?

“Waarschijnlijk wel. Maar eerlijk, we dachten dat niemand daarover zou struikelen.”

LEES OOK. Op deze zeven Limburgse locaties wordt er binnenkort al zeker gevaccineerd

Toch wel dus. Was het voor de motivatie ook niet beter geweest om een kortere periode te kiezen dan zes weken?

“Ik begrijp dat er veel frustratie, moedeloosheid en onmacht is”, reageerde minister Verlinden zelf op Radio 1. “Ik heb daar het volste begrip voor. Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar wat sommige onder hen me vertellen, is wel dat als je nu zou zeggen dat je verlengt voor twee weken en dan opnieuw moet verlengen, en opnieuw, en opnieuw,... Sommige mensen geven er de voorkeur aan onmiddellijk te weten waar we in het slechtste geval voor staan, maar dat er ook wel bijsturingen kunnen komen.”

Volgens minister Verlinden betekent die verlenging niet dat er niet sneller wijzigingen kunnen gebeuren ©  BELGA

De verlengde maatregelen tot 1 maart zijn dus niet in steen gebeiteld?

“Neen, op volgende Overlegcomités kunnen er andere beslissingen of versoepelingen komen die dan in een nieuw Ministerieel Besluit zullen gegoten worden”, aldus de woordvoerster. “Net daarom was deze datum een formaliteit. Al zullen die eventuele beslissingen natuurlijk wel afhangen van de cijfers en de situatie.”

Hoe groot is de kans dat die ‘technische datum’ ook de reële datum wordt?

“Zoals gezegd hangt dat af van waar we ons op dat moment begeven in de pandemie”, aldus het kabinet Verlinden. Marc Van Ranst wil daar ook nog geen grote uitspraken over doen. “Versoepelingen zijn een politieke beslissing. Beleidsmakers zullen de beslissing laten afhangen van de circulatie van het virus. Als andere landen - die het momenteel slechter doen dan ons - beginnen versoepelen, dan zal de druk op de beleidsmakers natuurlijk wel groter worden.”

LEES OOK. Molenberghs maakt zich zorgen: “We moeten overwegen de grenzen te sluiten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer