Beelden vanuit de illegale sigarettenfabriek in Wulpen.
Volledig scherm
PREMIUM
Beelden vanuit de illegale sigarettenfabriek in Wulpen. © FOD Financiën

Mannen achter illegale sigarettenfabriek in polderdorp krijgen 8 maanden cel en elk 16 (!) miljoen euro boete

Wulpen/VeurneElf Wit-Russen en een Litouwer hebben in de Brugse rechtbank 8 maanden cel met uitstel gekregen voor hun rol in een illegale sigarettenfabriek in Wulpen, bij Koksijde. Ze kregen ook een geldboete van maar liefst 16 miljoen euro opgelegd, waarvan ze weliswaar ‘slechts’ 1 miljoen effectief moeten betalen. Bijna 4 miljoen namaaksigaretten werden verbeurd verklaard.

  1. REPORTAGE. Op stap in polderdorp Wulpen, na de ontdekking van de illegale sigarettenfabriek: “Verrast? We wisten al langer dat daar iets vreemds aan de gang was”
    PREMIUM
    Wulpen

    REPORTAGE. Op stap in polderdorp Wulpen, na de ontdekking van de illegale sigaretten­fa­briek: “Verrast? We wisten al langer dat daar iets vreemds aan de gang was”

    “Wuk is er gaande in Wulpen city? Al drie kwartier blauwe lichten aan het rondrijden en precies op zoek naar iets of iemand in de buurt van de Dorpsplaats.” Het was een bericht dat vorige donderdag razendsnel gedeeld werd op sociale media in en rond de deelgemeente van Koksijde, vooral bekend als pittoreske halte voor fietsers en pleziervaarders tussen Nieuwpoort en Veurne. Maandag lekte de ware toedracht uit: een illegale sigarettenfabriek werd ontmanteld in een loods van een vooraanstaand loonwerker. Twaalf mensen werden opgepakt. Wij trokken op reportage. “We wisten al langer dat er daar iets niet klopte”, klinkt het bij de Wulpenaars.
  2. Miljoenenboetes gevorderd voor illegale sigarettenfabriek in polderdorp, maar verdachten vragen vrijspraak: “We waren daar als bouwvakkers”
    PREMIUM
    Koksijde

    Miljoenen­boe­tes gevorderd voor illegale sigaretten­fa­briek in polderdorp, maar verdachten vragen vrijspraak: “We waren daar als bouwvak­kers”

    Elf Wit-Russen en een Litouwer hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun rol in een illegale sigarettenfabriek in Wulpen, bij Koksijde. Bovendien werden in een opslagplaats in Veurne bijna vier miljoen namaaksigaretten aangetroffen. De beklaagden riskeren tot vijf jaar cel en tot 32 miljoen euro boete. “Maar wij weten van niks. We waren daar aan het werk als bouwvakkers”, zeggen de verdachten.