Direct naar artikelinhoud
LezersbrievenThuiswerk

‘Ga buiten zitten onder een afdak, ook bij koud weer’: de thuiswerktips van onze lezers

‘Ga buiten zitten onder een afdak, ook bij koud weer’: de thuiswerktips van onze lezers
Beeld Thomas Nolf

Hoe pakt u dat aan, de hele dag van thuis werken? We vroegen onze lezers om hun beste tips om het thuiswerk zo productief en gezond te laten verlopen. Een selectie uit de lezersreacties.

Digitale koffieklets

Elke weekdag om 9 uur hebben we een digitale koffiekletsmeeting van een kwartiertje met een groep collega’s. Dat is een goede motivator om aan je bureau te gaan zitten en je pyjama om te ruilen voor een werkoutfit (ja, wij trekken daarbij ook een broek aan).

Pieter Mollemans (36), Mechelen

Workinghours

Ik gebruik Workinghours, een tijdregistratieapp om een zicht te krijgen op mijn werkuren.

Dirk Delbaere (59), Lievegem

Nieuwe ruimtes opzoeken

Roteer doorheen het huis (en houd werk en privé gescheiden): elke dag een nieuwe ruimte opzoeken, al is het de andere kant van de tafel, helpt bij het creëren van een “nieuwe” start. Of althans een nepgevoel daarvan. Bij voorkeur zoek je plaatsen op waar je niet óók al slaapt en/of televisie kijkt.

Niels Putman (28), Antwerpen

Lees meer:

• De traditionele werkweek in België, waarbij iedereen acht uur aanwezig moet zijn op het werk, lijkt voltooid verleden tijd. Wat komt er in de plaats?

• 1 op 2 werkgevers denkt dat telewerk slecht is voor productiviteit. Ze hebben niet helemaal ongelijk.

• ‘Een kantoor is een onmenselijke plek’: auteur Simon Kuper werkt al 22 jaar thuis en hij weet deksels goed waarom.

• Een dag thuiswerken kost u 2 euro: wie betaalt die factuur?

Gsm buiten handbereik

Tijdens een ergonomiesessie via het werk leerde ik om mijn gsm buiten handbereik te leggen. Dat betekent verplicht de benen strekken bij een oproep of als je gsm lonkt bij een berichtje.

Ilse Rabau (33), Berchem

Gesloten kast

’s Avonds gaat alles wat met het werk te maken heeft achter een gesloten kastdeur, zodat we niet verleid kunnen worden om nog snel even te werken. Verder nemen mijn vriend en ik ook altijd samen middagpauze, zodat we tijdens de middag even kunnen praten over iets anders dan het werk.

Hanne Maenhout (27), Antwerpen

Verschillende werkplekken

Zorg dat je af en toe op verschillende werkplekken werkt. En maak ook tijd voor offline rustmomenten. Zet dit ook in je werkagenda.

Toon Schouteden (35), Merksem

Biologische klok

Ochtendmens of nachtbraker? Maak van de gelegenheid gebruik om te luisteren naar je biologische klok en je werkritme erop af te stellen. Niet iedereen presteert het best van 9 to 5, en dat is ok. Structuur is voor velen belangrijk, maar daarom hoeft die niet voor iedereen dezelfde te zijn.

 Bertrand Goethals (30), Gent

Goede start

Ochtendgymnastiek of joggen helpt de dag goed te starten.

Inge Terryn (54), Antwerpen

Adrenaline

’s Middags een uurtje klimmen met de fiets, een rondje lopen of wandelen, of fitnessen met een app: daarna begin ik vol energie en adrenaline aan de echt moeilijke taken. Je vlamt er echt door.

Wim De Clercq (39), Rekkem

Runch

Doe een runch, een “run” tijdens je lunchpauze. Het bevordert je productiviteit, je krijgt een portie vitamine D binnen en het breekt je dag. Maak een home office zo ver mogelijk van de keuken, om over-snacking te vermijden.

Elise Van de Meulebroucke (29), Wilrijk

Werk niet in je slaapkamer

Werk niet aan een bureau in je slaapkamer: houd je werk en je slaapplek gescheiden. Anders vertoef je ongeveer 16 uur per dag in dezelfde ruimte. Eet bovendien niet aan je bureau en geef je ogen scherm- en lichtrust.

Kwinten Luyckx (26), Brussel

Momentje voor mezelf

Elke ochtend maak ik een wandeling van 30 à 40 minuten, alsof ik naar het werk stap. Het brengt me tot rust en zorgt ervoor dat ik niet gejaagd al om 8 uur achter mijn laptop kruip. Ik geniet van elk weertype en er is eventjes meer dan alleen maar werk en gezin. Het is mijn me-timemomentje.

Sofie Feytons (46), Bonheiden

Structuur

Zorg voor routine in je dag, start en stop op vaste uren en beweeg voldoende. Ik ga zelf elke ochtend voor het werk een uur fietsen. Dit is de tijd die ik anders onderweg naar mijn werk zou zijn. Dit zorgt ervoor dat ik mijn dag fris en monter kan beginnen met een gezonde geest in een gezond lichaam. 

Dirk Vandervelden (42), Wemmel

Podcasts luisteren

Beluister een podcast tijdens je wandeling, ’s morgens voor je begint te werken en/of tijdens je lunchpauze. Dit heeft voor mij twee voordelen: ik beweeg én ik leer iets bij als ik naar een nieuws- of wetenschappelijke podcast luister.

Inez Hoeijmakers (41), Antwerpen

Geurkaarsen

Steek geurkaarsen aan tijdens moeilijke of stressvolle momenten. Wanneer dan al je zintuigen stress schreeuwen, is er tenminste een zintuig dat zegt ‘hmmm heerlijk, die vanille’ en het maakt je werkplek gezelliger.

Dominika Cathelijn (26), Zwijnaarde

‘Kwartiermakers’

Vanuit mijn job merk ik dat heel veel scholen aan ‘kwartiermakers’ doen. Daarin lezen kinderen én leerkrachten elke dag 15 minuten in een boek of strip naar keuze, vaak vlak na de middagpauze. Dat levert niet alleen leesplezier op, maar brengt ook opnieuw rust en focus. Nu werk en privétijd nog meer door elkaar lopen, doe ik ook dat: na de lunch precies een kwartiertje lezen en dan terug aan het werk. Een schat aan me-time.

Tine Bos (38), Beringen

Lange middagpauze

Las een lange middagpauze in om te gaan sporten in de buitenlucht en je hoofd helemaal leeg te maken. Erna ga je weer met veel goesting aan de slag. Als je dat niet doet, dreig je de hele dag achter je computer te blijven zitten zonder beweging of ontspanning, want het werk is nooit gedaan. Ik moet wel toegeven dat het een uitdaging is om die middag vrij te houden aangezien collega’s altijd proberen om dan online vergaderingen te organiseren. Het helpt wel om ze in je agenda alvast als een terugkerende afspraak in te plannen en die tijd op “afwezig” te zetten. Bij mij staan ze alvast in mijn agenda tot einde juni.

Michèle Roex (49), Londerzeel

Achtergrondlawaai

Werk niet op momenten dat er thuis geen rust is. Mijn dochter van 3 komt thuis rond 16 uur. Ik stop dan om 16.30 uur, en werk van 19 uur verder om toch in alle rust alles te kunnen afwerken. Mijn collega’s hebben stilaan dezelfde ingesteldheid en accepteren ook dat er soms latere meetings zijn, die dan in alle sereniteit plaatsvinden en doorgaans productiever zijn dan degene die overdag met heel wat achtergrondlawaai worden georganiseerd.

Michael Cox (31), Bertem

Elton John

Na een hele dag achter een scherm – van online lesgeven tot het zoveelste digitale overleg – zet ik loeihard een nummer van Elton John op. En hoewel het nummer eigenlijk helemaal niet van toepassing is, ga ik helemaal dansend uit de bol en brul ik het refrein als een gek mee: ‘I’m still standing!’ En dan weet ik dat ik er de volgende dag weer tegenaan kan. Zittend weliswaar, en aftellend naar het moment waarop mijn bureau geleverd wordt waarbij ik voortaan staand kan werken. Of hoe Elton John me op ergonomische ideeën bracht.

Brenda Froyen (42), Moerbeke

Onder een afdak

Ga buiten zitten onder een afdak, ook bij koud weer. Ideaal voor je concentratie en je sluit ook aanwezige kinderen en partner uit je werk. Ik doe dit sinds half maart en heb me dit nog geen moment beklaagd. En door koffie binnen te halen, begeef je je naar een andere ruimte. 

Greet De Clerck (44), Turnhout

Hoge hakken

’s Morgens kleed ik mij aan alsof ik naar het werk zou gaan. Het enige dat ik laat is mijn hoge hakken. Maar verder kleed ik mij altijd wel een beetje op. Als ik stop met werken, durf ik dan ook vaak van outfit veranderen. Wie weet zelfs een comfi joggingbroek als ik de deur niet meer uit hoef. Zo draai ik in mijn hoofd de knop om van ‘werk’ naar ‘thuis’.

Sarah Tresignie (39), Wespelaar