Toshiba maakt detector die onzichtbare spionagechips opspoort

Toshiba heeft een detector ontwikkeld die zogenoemde spionagechips, die in servers verstopt zitten en nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog, kan opsporen. 

Chinese fabrikanten verstoppen op grote schaal spionagechips in computerservers van Amerikaanse bedrijven, waaronder ook Amazon en Apple. Dat schreef Bloomberg Businessweek in een uitvoerig verslag in 2018. Maar zowel Apple als Amazon ontkende toen het bericht. 

Waar of niet waar: tot nu toe hadden bedrijven maar weinig middelen in hun cybersecurity-arsenaal om de kleine spionagechips te vinden. De HTfinder van Thosiba moet daar nu verandering in brengen; het apparaat zou in slechts twee weken resultaat opleveren. Het proces zal naar verwachting schommelen rond 2 miljoen yen (15.800 euro) per geanalyseerd apparaat, afhankelijk van het type hardware. 

Hackers kunnen goed verborgen spionagechips makkelijk plaatsen in fabrieken waar datacentra-apparatuur voor grote techbedrijven wordt gemaakt. De chips kunnen signalen ontvangen zodat derden op elk gewenst moment de controle over het apparaat kunnen overnemen of een storing kunnen veroorzaken. Ze kunnen bovendien massaal geproduceerd worden en ze zijn bijzonder moeilijk te traceren. 

Geen bewijzen

Het nieuwsartikel van Bloomberg waaruit bleek dat Chinese computerservers voorzien zijn van spionagechips domineerde drie jaar geleden dagenlang de krantenkoppen. Het doel was om zo intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen te stelen. Een groep van bijna dertig Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple en Amazon-dochterbedrijf AWS, zouden zo bespioneerd zijn geweest door hackers die werkten in opdracht van de Chinese overheid. 

Alleen bleef alle bewijs uit; het schokkend verhaal bleek grotendeels (of zelfs volledig) onwaar. Ook de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) zei dat er geen aanwijzingen waren dat er Chinese spionagechips in de servers van Amerikaanse bedrijven waren verstopt. 

Dat wil echter niet zeggen dat spionagechips geen reële dreiging vormen voor grote techbedrijven. Zo toonde een cyberexpert in 2019 aan hoe gemakkelijk het is om kleine, moeilijk te detecteren chips te maken. Monta Elkins maakte er toen een voor ongeveer 200 dollar (164 euro).

Lees ook:

Meer