Binnenkort vindt u misschien gedroogde meelworm op uw bord

Gedroogde gele meelworm is veilig voor menselijke consumptie, zegt de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (Efsa). Het product kan volgens het rapport in zijn natuurlijke vorm of als poederadditief worden geconsumeerd. Het advies is een eerste stap naar de toelating van verkoop op de Europese voedselmarkt.

Waarnemers maken gewag van een belangrijke mijlpaal voor de insectenteelt voor de voedingssector. De markt zou volgens analist Arcluster tegen het midden van dit decennium immers wereldwijd een waarde van meer dan 4,1 miljard dollar kunnen hebben. Dat zou een vertienvoudiging betekenen tegenover de omzet die de sector momenteel realiseert.

Duurzaam

‘Er komt steeds meer belangstelling voor insecten als duurzame bron van eiwitten,’ benadrukt het persbureau Bloomberg. ‘Die producten combineren immers een hoge voedingswaarde met een lage ecologische voetafdruk. De sector trekt dan ook bijzonder veel interesse van durfkapitaal en van grote voedingsconcerns zoals Cargill of Nestlé.’

Helene Ziv, directeur grondstoffen bij Cargill, merkt op dat insecten helpen om op een duurzame manier een nieuwe eiwitbron voor de wereld te creëren. Ze voegt eraan toe overtuigd te zijn van de grote voedingswaarde van deze categorie producten.

Het rapport over de gedroogde gele meelworm is de eerste studie in een reeks adviezen die de Efsa over het gebruik van insecten als nieuwe vorm van voeding moet verstrekken. Er zijn bij de Europese voedingsautoriteit nog eens 14 gelijkaardige aanvragen – van krekels tot sprinkhanen – in behandeling.

‘Europa loopt voorop in de snelgroeiende sector van voeding op basis van insecten,’ benadrukt Bloomberg. ‘De activiteit vormt een onderdeel van de duurzame voedselstrategie die de Europese Unie wil doorvoeren. Momenteel is het in Europa al toegelaten om vissen, honden en katten te voeden met producten op basis van insectenmeel.’

Voorlopig biedt de markt van de dierenvoeding ook meer vooruitzichten dan voor mensen. Het International Platform of Insects for Food and Feed (Ipiff) verwacht dat in een volgende fase in eerste instantie ook voor pluimvee en varkens voeding op basis van insecten zal worden toegelaten.

‘Verwacht wordt dat tegen eind dit decennium in Europa jaarlijks 3 miljoen ton insecteneiwit zal worden geproduceerd,’ zegt de organisatie. ‘Daarvan zal slechts 10 procent voor menselijke consumptie zijn bedoeld. De rest zal betrekking hebben op dierenvoeding.’

Afkeer

Een aantal lidstaten van de Europese Unie – waaronder België, Nederland en Finland – laten momenteel al de verkoop van voeding op basis van insecten toe. Experts wijzen erop dat wereldwijd al ongeveer 2 miljard mensen voeding op basis van insecten consumeren. Daarbij worden ongeveer 2.000 verschillende insectensoorten genuttigd.

‘In Europa zullen echter veel consumenten hun afkeer moeten overwinnen vooraleer de sector op een groter marktaandeel kan hopen,’ waarschuwt Niccolo Manzoni, managing partner bij Five Seasons Ventures. ‘Maar dat is niet de enige hindernis.’

‘De fabrikanten zullen ook belangrijke financiële bronnen moeten kunnen aanspreken om hun productie uit te breiden. Dat is de enige manier om op de markt met betaalbare prijzen te kunnen concurreren.’

‘De industrie heeft nog een lange weg voor de boeg vooraleer de commerciële volumes worden bereikt die momenteel door de sector van de maritieme ingrediënten kunnen worden geleverd,’ zegt ook Anne Mette Baek, directeur van de European Fish Meal and Fish Oil Producers.

Meer