De Uber-app in Brussel.
Volledig scherm
De Uber-app in Brussel. © belga

Vakbonden: “Uber moet chauffeurs in loondienst nemen”

Uber moet zijn chauffeurs in loondienst nemen. Dat stellen ACV United Freelancers, ACV Transcom en het Collectif des Travailleurs du Taxi in een gezamenlijke mededeling nadat een zelfstandige chauffeur naar de FOD Sociale Zekerheid stapte.

6 reacties

  • Jacques wissels

    3 jaar geleden
    Groot gelijk ! Maar wat met zovele schijnzelfstandigen ? In de bouwsector moet de zelfstandige Poolse onderdaan ook de volledige instructies van de baas volgen... Wat met de zogenaamde zelfstandige bank-agenten ? Chauffeurs ? Winkel-franchiser ? En zo kan ik nog een hele rij opsommen. Men heeft door dergelijke systemen de sociale zekerheid veel rechtmatige inkomsten ontnomen. Denk o.a. maar aan de grote kosten i.v.m. corona
  • Jeroen Custers

    3 jaar geleden
    Als die mensen in dienst van Uber andere mensen vervoeren, dan betekent dat dus ook dat ze moeten voldoen aan de reglementering van bezoldigd vervoer. Dus medische keuring om de zoveel tijd, maximaal aantal rijuren, ... ik denk niet dat die chauffeurs daar financieel op staan te wachten.
  • Michael Steyaert

    3 jaar geleden
    Uber en co zijn in strijd met de meeste sociale wetgevingen waar ze opereren, hierdoor is er terecht sprake van concurrentievervalsing. Chauffeurs voor het vervoer van personen of goederen moeten hiervoor ook de nodige verzekeringen hebben, wat in dit geval eveneens ontbreekt.
  • Jean-Pierre Vercruysse

    3 jaar geleden
    Denk dat dit een goede oplossing is
  • Dirk DE Bakker

    3 jaar geleden
    Dat is toch niet meer dan normaal.