Stijn Wens ontdekte aan een werf op de Italiëlei dat fietsers ondanks nieuwe richtlijnen nog steeds worden gevraagd van af te stappen. © Antwerpenize

Deze werf aan Vleminckveld maakt het niet gemakkelijk voor voetgangers. © Antwerpenize

Ook op een andere werf op de Italiëlei staat het bordje ‘Fietsers afstappen’. © Antwerpenize

1 / 3
thumbnail: Stijn Wens ontdekte aan een werf op de Italiëlei dat fietsers ondanks nieuwe richtlijnen nog steeds worden gevraagd van af te stappen. 
thumbnail: Deze werf aan Vleminckveld maakt het niet gemakkelijk voor voetgangers.
thumbnail: Ook op een andere werf op de Italiëlei staat het bordje ‘Fietsers afstappen’.

Bordje ‘Fietsers afstappen’ nog niet verdwenen uit Antwerpse straatbeeld

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad keurde in november de nieuwe richtlijnen goed voor een veilige inrichting van werven voor onder meer voetgangers en fietsers. Alleen blijken op verschillende plekken nog steeds onveilige situaties te bestaan. Ook het bord ‘Fietsers afstappen’ wordt nog steeds gebruikt, hoewel dit eigenlijk niet meer toegelaten is.

Stijn Wens van de fietsblog Antwerpenize las in Gazet van Antwerpen over het verdwijnen van het bordje ‘Fietsers afstappen’ en de veilige inrichting bij werven. Hij nam zich tijdens zijn fietstocht door de binnenstad voor om eens te kijken of het al werd nageleefd.

LEES OOK: Fietsers moeten voortaan bij werken altijd veilige doorgang hebben

“Tijdens mijn ritje van een uur had ik toch al snel een mooie verzameling van werven die niet voldeden aan de nieuwe regels”, zegt Wens. “Op de Leien kwam ik zelfs het bord ‘Fietsers afstappen’ tegen. Voor mensen die slechtziend of blind zijn of in een rolstoel zitten, moet dit toch een ramp zijn. Ik vrees dat veel aannemers zich hier gewoon niet bewust van zijn. Een veilige inrichting van een werf is blijkbaar geen onderdeel van de beroepsethiek. Er wordt nog onvoldoende op gecontroleerd. Toch zie ik ook verbetering de afgelopen jaren.”

Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wijst erop de werven die Wens fotografeerde zijn vergund toen het draaiboek nog niet in voegen was. Over ten vroegste een jaar kunnen Antwerpenaars zelf digitaal controleren of een werf wel voldoende veilig is ingericht en beantwoordt aan het draaiboek.

“Tot dan kunnen mensen gevaarlijke situaties steeds melden via de website van de stad Antwerpen”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Openbaar Domein. svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen