©  BELGA

Een brief, mail of een sms: zo zal je op de hoogte gebracht worden voor je coronaprik

De vaccinatieteller in Vlaanderen stond gisteravond op 31.500 ingeënte rusthuisbewoners en personeelsleden. “Bij voldoende vaccins kunnen we elke Vlaming nog vóór de zomer minstens één prik geven”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Koen Snoekx

Hoeveel Vlamingen zijn al gevaccineerd?

De Vlaamse regering lanceerde gisteren een vaccinatieteller, die aangeeft hoeveel Vlamingen al een prik met het coronavaccin hebben gekregen. Die teller stond gisteravond op 31.500. “Het gaat om 26.500 bewoners en 5.000 personeelsleden die ondertussen ingeënt zijn in 234 van de 827 woonzorgcentra”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). In Limburg zijn ondertussen al 11 van de 100 rusthuizen gevaccineerd, goed voor zo’n 1.750 vaccins.

“Eind deze week zullen er in de Vlaamse woonzorgcentra in totaal 55.000 vaccins geplaatst zijn en volgende week komen er daar nog eens 60 à 65.000 bij”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Nu er volgende week ook gestart wordt met vaccineren in de ziekenhuizen – voor de eerste week zijn hiervoor 40.000 Moderna-vaccins voorzien – mikt Beke eind volgende week op 150.000 gevaccineerden in Vlaanderen.

LEES OOK. Jan Jambon: “Als we 70 procent kunnen vaccineren, is de vrijheid écht nabij”

Minister-president Jambon hoopt richting de zomer “de poort naar de zuurverdiende vrijheid te openen”. “Als de leveringen met vaccins volgen, kunnen we elke Vlaming nog vóór de zomer één prik geven en misschien nog meer”, maakt Jambon zich sterk. “Zolang nog niet een groot aantal mensen gevaccineerd is, zullen we ons wel strikt aan de maatregelen moeten houden”, waarschuwt Jambon. “Het zullen dus nog vijf moeilijke, lange maanden worden.”

Hoe word ik uitgenodigd voor een vaccin?

Vanaf maart wordt het grote publiek uitgenodigd voor een prik in een vaccinatiecentrum, te beginnen bij de 65-plussers en de risicopatiënten. “Iedereen zal hiervoor een persoonlijke uitnodiging per brief krijgen. Daarnaast wordt er gekeken of er aanvullend nog een mail of sms kan gestuurd worden”, zegt minister Beke.

LEES OOK. Op deze locaties wordt er binnenkort al zeker gevaccineerd in Limburg

De 65-plussers, die als eerste aan bod komen, zullen vanaf februari een brief in de bus krijgen. In de brief staat de locatie van het vaccinatiecentrum en het tijdstip van inenting. “Je kan die afspraak digitaal of telefonisch bevestigen via een link of nummer die in de sms, mail of brief staat”, klinkt het op het kabinet van Wouter Beke. Past het tijdstip niet, dan kan de voorgestelde dag en/of het uur van vaccinatie nog aanpast worden. Een ander vaccinatiecentrum kiezen, is niet mogelijk. Omdat vaccineren niet verplicht is, kan je de uitnodiging ook weigeren. Wie niet reageert op de uitnodiging, zal wel gecontacteerd worden door het lokale bestuur. Voor de tweede dosis van het vaccin komt er geen nieuwe uitnodiging. “De reservatie voor de tweede prik wordt onmiddellijk vastgelegd wanneer het eerste vaccin wordt toegediend.”

De vaccinatiecentra moeten ook een reservelijst met oproepbare personen voorzien, voor het geval mensen niet komen opdagen voor hun prik. Wie praktische vragen over zijn vaccinatie heeft, zal telefonisch terecht kunnen op een helpdesk van de overheid.

Wat als ik niet in een vaccinatiecentrum kan geraken?

“We beseffen dat niet iedereen zich zelfstandig naar het vaccinatiecentrum zal kunnen begeven”, zegt Wouter Beke. “Deze mensen kunnen beroep doen op aangepast openbaar vervoer, de Minder Mobielen Centrale of kunnen met de hulp van de taxisector naar het vaccinatiecentrum gebracht worden.” Voor kwetsbare personen is ook thuisvaccinatie mogelijk. “Zij krijgen geen uitnodiging per brief, maar kunnen via hun huisarts of thuisverpleegkundige een vaccin krijgen in hun thuisomgeving of in de huisartsenpraktijk.”

Thuisvaccinatie is mogelijk voor mensen die zich niet kunnen verplaatsen omwille van medische redenen: bijvoorbeeld wie bedlegerig of rolstoelgebonden is of voor dementerende en psychiatrische patiënten. Ook hoge leeftijd kan een criterium zijn. “Het is aan de eerstelijnszones om een lijst samen te stellen van mensen die in aanmerking komen voor thuisvaccinatie”, aldus nog het kabinet van minister Beke.

De vaccinatieteller is te raadplegen op de website laatjevaccineren.be

Volgens minister Beke zullen mensen maximaal 15 kilometer moeten rijden naar het vaccinatiecentrum waar ze hun prik krijgen. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer