Direct naar artikelinhoud
Protest Brussel

▶ Meer dan 100 mensen gearresteerd na uit de hand gelopen protest in Brussel: ‘Relschoppers zullen niet vrijuit gaan’

Om 16 uur sloeg de sfeer van het protest om. Betogers gooiden met stenen naar de politie, en stichtten brandjes.Beeld Marc Baert

Meer dan 500 demonstranten zijn deze namiddag samengekomen aan het politiecommissariaat waar de 23-jarige Ibrahima B. zaterdagavond overleed na zijn arrestatie. De jongeman werd eerder opgepakt in de buurt van het Brusselse Noordstation. Het protest was aanvankelijk vreedzaam, maar liep later uit de hand. Er zijn meer dan honderd mensen gearresteerd, zo laat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne weten. ‘De relschoppers zullen niet vrijuit gaan.’

en

Video wordt geladen...

Er kwamen meer dan 500 mensen samen om te demonstreren bij het politiecommissariaat, hoewel slechts honderd mensen toestemming hadden om samen te komen. Zowat honderd mensen werden voor aanvang van de demonstratie tegengehouden door de politie. Ongeveer 400 demonstranten konden wel samenkomen aan het politiebureau in de Brabantstraat. 

Vrienden, familieleden en sympathisanten van de twintiger willen met de actie duidelijkheid vragen over zijn dood. Rond 16 uur sloeg de sfeer om. Er werd met stenen en knalvuurwerkjes richting de politie gegooid en de demonstranten schreeuwden “politie, moordenaars”. In het tumult sneuvelde een raam van een politieauto. Hier en daar werden brandjes gesticht. 

Meerdere relschoppers verplaatsten zich tijdens een kat-en-muisspel met de politie vervolgens naar het Liedtsplein in Schaarbeek. Ze vernielden er de ramen van een politiepost en stichtten brand aan het kantoor, zo meldt Het Laatste Nieuws. 

Video wordt geladen...

De oproerpolitie kwam massaal ter plaatse. Het waterkanon werd verschillende keren tegen de manifestanten ingezet. Agenten trachtten aanvankelijk nog de betogers naar huis te sturen, maar die oproep kreeg weinig gehoor. Ook de organisatoren van de manifestatie deden er tevergeefs alles aan om de gemoederen te bedaren. Een jongen van 17 jaar is gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen werd hij door de politie geslagen met een wapenstok, zo meldt Het Laatste Nieuws. Volgens Belga raakte één persoon gewond na een val. 

Er zijn meer dan honderd mensen gearresteerd, zo tweet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde. Onderzoeken zijn volop bezig”, aldus de minister. “De relschoppers zullen niet vrijuit gaan.”

Twitter bericht wordt geladen...

▶ Meer dan 100 mensen gearresteerd na uit de hand gelopen protest in Brussel: ‘Relschoppers zullen niet vrijuit gaan’
Beeld Marc Baert

Koning Filip

Opmerkelijk: vlak bij de rellen dook ineens de wagen van koning Filip op, te herkennen aan de nummerplaat ‘1’. Een politiebron heeft aan Het Laatste Nieuws bevestigd dat de vorst in de wagen zat. De auto werd afgeschermd door de politie en niet bekogeld door de betogers. Volgens het persagentschap EPA was het voertuig van koning Filip onderweg van zijn werkplek in Brussel naar het Kasteel van Laken.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Cruciale momenten’

De 23-jarige Ibrahima B. werd zaterdagavond rond 19.00 uur opgepakt aan het Noordstation. Volgens het parket controleerde de politie daar een groep mensen die zich verzameld had en zo de coronamaatregelen niet naleefde. Ibrahima zou daarbij gevlucht zijn en na een achtervolging opgepakt zijn. De jongeman werd vervolgens overgebracht naar het politiecommissariaat in Brabantstraat, waar hij in elkaar zou gezakt zijn. De politie zou een ziekenwagen opgeroepen hebben die de jongeman overbracht naar het ziekenhuis. Daar zou Ibrahima omstreeks 20.22 uur overleden zijn. 

Volgens de advocaat van de familie zou de politie de jongeman echter eerst vijf minuten op de grond hebben laten liggen, zo schrijft Bruzz. “Die meerdere minuten zonder zorg zijn cruciale momenten waarin Ibrahima’s leven gered kon worden. De agenten hebben hem laten sterven”, zegt advocaat Alexis Deswaef. “Dat is onaanvaardbaar. Jammer genoeg zien we in Brussel dat dit geen uitzondering is.”

“Het gezin van de overleden jongeman en zijn raadsman hebben deze voormiddag de Procureur des Konings ontmoet om antwoorden te verkrijgen op een aantal van hun vragen,” zegt de parketwoordvoerster, “en om hen te verzekeren dat alle middelen worden en zullen worden ingezet om duidelijkheid te scheppen over wat er is gebeurd.”

Het onderzoek naar het overlijden is in handen van de Dienst Enquêtes van het Comité P. Intussen heeft ook het Vast Comité P een onderzoek geopend, meer bepaald naar het verloop van de slechtnieuwsmelding aan de familie van het slachtoffer. Die werd pas uren na de feiten op de hoogte gebracht en zou daarbij tegenstrijdige verklaringen te horen hebben gekregen.

“Het Vast Comité P kwam tot deze beslissing op basis van hetgeen hierover in de media verscheen”, zegt woordvoerster Nancy Van Barel. “Mochten er in de loop van het strafrechtelijk onderzoek elementen naar boven komen die zouden wijzen op een of andere niet-strafrechtelijke tekortkoming, zal het Vast Comité P ook dit verder onderzoeken.”

(Dit bericht wordt aangevuld met de laatste ontwikkelingen.)

Aanvankelijk verliep de demonstratie vreedzaam.Beeld Photo News