Direct naar artikelinhoud
Test

Wanneer krijgt u een vaccin tegen het coronavirus? Doe nu de test

Wanneer krijgt u een vaccin tegen het coronavirus? Doe nu de test
Beeld rv

Omdat het logistiek onmogelijk is om iedereen tegelijk te vaccineren, heeft de Vlaamse overheid een vaccinatiestrategie uitgetekend. Die zal in fases verlopen en wordt voortdurend bijgestuurd. Er komen ook steeds meer details naar buiten. Wanneer is het precies uw beurt, op basis van wat we nu weten? Ontdek het aan de hand van de vragen hieronder.

Doe de test:

Blijf op de hoogte over het coronavirus en de vaccinatiestrategie

Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws

In de eerste fase, in januari en februari, zijn de bewoners en het personeel van de woon-zorgcentra aan de beurt. Daarna volgen de professionele zorgverstrekkers in de ziekenhuizen.

Vanaf februari wordt gestart met de vaccinatie van mensen in de eerstelijnszorg en het niet-medisch personeel in de ziekenhuizen. In deze fase komen ook de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. Hier gaat het bijvoorbeeld om voorzieningen voor personen met een handicap.

Deze groepen worden ter plaatse, in het ziekenhuis of woon-zorgcentrum gevaccineerd.

In maart volgen de 65-plussers. Die zullen volgens afnemende leeftijdsgroepen worden opgeroepen, te beginnen met mensen ouder dan 80. Wanneer men klaar is met deze groep, is het de beurt aan risicopatiënten met onderliggende aandoeningen (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk...). Oorspronkelijk zou men deze groep beperken tot 45-plussers, maar ook jongere patiënten met een hoog risico kunnen prioritair worden gevaccineerd.

Ook essentiële maatschappelijke of economische functies vormen in het huidige schema een prioritaire groep. Zowel uit de privé als de overheid. Zij zullen vanaf april worden gevaccineerd. Welke beroepen in deze context als ‘essentieel’ worden beschouwd, is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht gaat het onder meer over politie en brandweer, maar ook leerkrachten worden genoemd.

Alle andere volwassenen worden tot de laagrisicogroep gerekend. De vaccinatie van de algemene bevolking ouder dan 18 jaar zal starten in juni. Deze groep zal het vaccin waarschijnlijk krijgen bij de huisarts, op het werk of op school. Opvallend: jongeren onder de 18 jaar worden voorlopig niet gevaccineerd.