De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in België: hoe gevaarlijk is het?

Terwijl Steven Van Gucht woensdag aangaf dat er geen enkel geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in onze contreien was ontdekt, kondigden Marc Van Ranst en Emmanuel André aan dat dat uiteindelijk wel het geval is.

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus werd vastgesteld bij een West-Vlaamse inwoner die recent niet heeft gereisd, kondigde viroloog Marc Van Ranst woensdagavond aan. De informatie werd vervolgens bevestigd door Emmanuel André. Volgens het agentschap Belga is de patiënt overleden.

Eerder op de dag kondigde de viroloog Steven Van Gucht aan dat er in ons land geen gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus waren ontdekt. Hij waarschuwde echter dat het moeilijk zou zijn om de verspreiding in ons land tegen te houden als reizen toegestaan zou blijven.

Veel besmettelijker

Deze variant, die de naam ‘501Y.V2’ draagt, baart veel wetenschappers zorgen vanwege de hoge besmettingsgraad. Het zou nog besmettelijker kunnen zijn dan de Britse variant, waarvan reeds is aangegeven dat die tot 70 procent besmettelijker is dan de klassieke vorm van het virus.

In een interview met de persagentschap AFP waarschuwde de Zuid-Afrikaanse bio-informaticus Houriiyah Tegally dat deze variant een grotere kans zou kunnen hebben om mensen te besmetten die al met Covid-19 zijn geïnfecteerd.

‘Het heeft een mutatie op het spike eiwit die het mogelijk maakt om cellen binnen te dringen en mensen te besmetten. Het is deze mutatie die het virus ongrijpbaarder maakt voor antilichamen. Deze nieuwe variant kan ook een hoger risico op herinfectie met zich meebrengen. We wachten op meer informatie, maar het baart ons zorgen’, zei hij.

Tot nu toe heeft Pfizer nog niet kunnen aantonen dat zijn vaccin effectief is tegen deze variant. Uit de eerste gegevens blijkt echter dat het vaccin tegen de Britse variant werkt.

Gevaarlijker?

Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap aanvankelijk aangaf dat deze Zuid-Afrikaanse variant weliswaar besmettelijker was, maar niet ziekteverwekkender, zijn er nu toch enkelen die een andere standpunt innemen.

Infectioloog Odile Launay, lid van het Covid-19 vaccinatiecomité in Frankrijk, waarschuwde vandaag voor de gevaren van de Zuid-Afrikaanse variant.

‘Op dit moment zijn er geen exacte gegevens (…) Het lijkt erop dat dit eventueel kan leiden tot meer gevallen van ernstige manifestaties van de ziekte,’ zei ze op RTL.

Verbod op reizen naar het buitenland?

De Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) zei woensdag dat ze een voorstander was van een verbod op buitenlandse reizen tijdens de komende krokusvakantie.

‘Mijn persoonlijke mening is dat er geen buitenlandse vakanties gedaan mogen worden tijdens de krokusvakantie, als er een risico bestaat dat de situatie in ons land erger wordt. De situatie is internationaal zeer onstabiel. Maar het valt niet onder mijn bevoegdheid,’ zei ze in het Waalse parlement.

Hoewel reizen naar de rode zones (de lijst is hier beschikbaar) strikt ontmoedigd wordt, hebben veel Belgen tijdens de kerstvakantie toch naar het buitenland gevlogen.

Quasiment toute l’Europe est en zone rouge

In theorie moeten mensen die langer dan 48 uur in het buitenland hebben verbleven bij hun terugkeer het Passenger Location Formulier invullen. Degenen die uit een rode zone komen, moeten 7 dagen in quarantaine gaan en op de eerste en zevende dag van die quarantaine worden getest.

Vorige week liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zien dat die regels zelden wordt nageleefd. Slechts 37 procent van de Belgen die terugkeren van een verblijf van meer dan twee dagen in een land in de rode zone hebben daadwerkelijk een PCR-test afgelegd.

Meer