Direct naar artikelinhoud
AnalyseVerenigde Staten

Tweede impeachment van Trump is een feit, maar de uitkomst blijft onzeker

Een spandoek aan het Witte Huis roept op tot een impeachment van Trump.Beeld REUTERS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Donald Trump nu officieel in beschuldiging gesteld. Daarmee is zijn tweede impeachment een feit. Maar de uitkomst van die procedure valt nog niet te voorspellen. Achter de schermen zou Trump nog altijd druk uitoefenen op partijgenoten om aan zijn kant te blijven staan.

Dat het Huis van het Amerikaans parlement tot de impeachment zou beslissen, stond al vast vóór de stemming begon. De resolutie die het staatshoofd beticht van “high crimes and misdemeanors” – letterlijk vertaald: zware misdaden en overtredingen” – werd immers ingediend door meer dan 150 volksvertegenwoordigers en de Democraten hebben sowieso een meerderheid in het halfrond. Uiteindelijk hebben in totaal tien Republikeinse leden gestemd voor een impeachment.

Toch blijft het historisch: het is immers nooit eerder gebeurd dat er twee keer tot een impeachment tegen dezelfde president wordt overgegaan. In 2019, toen Trump beschuldigd werd van machtsmisbruik en obstructie van het parlement, sprak de Senaat hem uiteindelijk vrij. De Republikeinen waren daar toen in de meerderheid en slechts één van hen stemde met de Democraten mee om Trump af te zetten.

Omdat hij de verkiezingen nu toch verloren heeft en de aanklacht nog wat zwaarder weegt (het aanzetten tot geweld tegen de Amerikaanse overheid, met name), wordt voorspeld dat de Republikeinse steun ditmaal wellicht wel groter zou zijn. Volgens een bron van CNN zijn tien tot twintig senatoren van die partij bereid om met de Democraten mee te stemmen – waardoor het erom zou gaan spannen of de tweederdemeerderheid deze keer wel wordt bereikt. 

De Republikeinse fractieleider van het Huis Kevin McCarthy toonde zich eerder alvast geen voorstander van een impeachment, al gaf hij wel toe dat de president verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval op het Capitool. 

Intimidatie

Zelf zou Trump nog altijd moeite doen om senatoren aan zijn kant te houden, waarbij hij de intimidatie niet schuwt. Een Republikeinse bron vertelde zelfs aan CNN dat er senatoren zijn die vóór afzetting willen stemmen, maar bevreesd zijn over hun fysieke veiligheid en die van hun gezin. Wat een immens verschil kan maken, is dat Mitch McConnell – hun machtige leider in de Senaat, die Trump heel lang een hand boven het hoofd heeft gehouden – nu achter de impeachment zou staan

Openlijk heeft McConnell zich daar nog niet over uitgesproken. Maar volgens The New York Times vindt hij nu ook dat Trump wandaden heeft begaan die zijn afzetting rechtvaardigen. “Als McConnell dat openlijk zegt, dan wordt de tweederdemeerderheid in de Senaat bereikt”, zo voorspellen bronnen binnen de Republikeinse partij aan CNN. “Als Mitch ja zegt, heeft Trump er gelegen.”

Vraag is dan nog of McConnell terugkomt op zijn eerdere weigering om de Senaat vervroegd bijeen te roepen. Als hij dat niet doet, dan kan het proces al zeker niet meer worden afgerond vooraleer Trumps presidentschap sowieso ten einde komt. Dat Trump nog vóór die tijd op non-actief wordt gezet met het 25ste amendement, is ondertussen uitgesloten. Want vicepresident Mike Pence weigert daaraan mee te doen.

Dat heeft Pence na lang beraad per brief gemeld aan Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Huis. Pence zit – méér nog dan McConnell – tussen twee vuren. Hij wil zich enerzijds wel distantiëren van Trump, maar ook weer niet te hard ingaan tegen diens achterban. Al was het maar omdat hij dan geen kans meer maakt om over vier jaar zelf een gooi naar het Witte Huis te doen.

Toen de Democratische leiders in Huis en Senaat hem daags na de bestorming van het Capitool probeerden te spreken over de toepassing van dat 25ste amendement, hield Pence hen letterlijk aan het lijntje. “Onze telefoon heeft zeker 25 minuten opengelegen”, vertelde Nancy Pelosi. “Ik kon in tussentijd mijn vaatwas vullen en mijn kleren in de wasmachine stoppen. Maar hij nam niet op.”

Leden van de Nationale Garde krijgen pizza aangeboden in het Capitool.Beeld AFP