Direct naar artikelinhoud
Zaak-De Pauw

Geen sprake van negen, maar van dertien vrouwen in dossier-De Pauw

Bart De Pauw legt in een video uit 2017 uit dat de VRT de samenwerking met hem stopzet na klachten over grensoverschrijdend gedrag.Beeld Vrt

Televisiemaker Bart De Pauw moet zich voor de correctionele rechtbank niet verantwoorden voor belaging van 9 vrouwen, maar van 13 vrouwen.  Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Vier onbekende vrouwen getuigden in het onderzoek, maar kozen ervoor zich geen burgerlijke partij te stellen. 

en

In de correctionele rechtbank van Mechelen vindt vandaag om 13 uur de eerste zitting plaats van het proces ­tegen De Pauw. Hij moet zich verantwoorden voor belaging en ‘elektronische onrust’. De Pauw stuurde grote aantallen ongepaste sms'en naar meerdere vrouwen.

Vorige week traden ­negen vrouwen die zich burgerlijke partij gesteld hebben in de zaak naar buiten. Toch zijn meer vrouwen relevant in dit dossier. In ­totaal moet De Pauw zich straks voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor feiten bij ­dertien vrouwen.

Lees ook:

Je zag er smoking hot uit’: voor 9 vrouwen was het stalking, voor Bart De Pauw ‘wederzijdse verliefdheid’

Dit zijn de negen vrouwen die straks in de rechtbank tegenover De Pauw staan

Geen burgerlijke partij

Vier extra vrouwen ­kozen ervoor om zich geen burgerlijke partij te stellen, maar het Openbaar Ministerie vond de elementen in het strafdossier toch ­bezwarend genoeg. Hun getuigenissen worden dus ook mee in ­rekening genomen tijdens de rechtszaak. ­

Het gaat om vier ­onbekende vrouwen die bij producties van De Pauw achter de schermen werkten.

De Pauw heeft steeds volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld”, zei hij daarover. Hij wordt bijgestaan door advocaten Michael Verhaeghe en John Maes.

Tijdens de eerste zitting van vandaag wordt er een conclusiekalender bepaald en het wordt duidelijk wanneer het dossier voor de rechtbank zal gepleit worden. Drie rechters zullen zich later dit jaar over het dossier buigen. Indien hij schuldig geacht wordt, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

De Pauw noch de burgerlijke partijen zullen donderdag in persoon aanwezig zijn, aangezien er enkel een kalender wordt bepaald en de zaak niet ten gronde zal worden behandeld.