Direct naar artikelinhoud
Overlijden Ibrahima

Na arrestatie overleden Ibrahima Barrie bezweek aan harstilstand

De betoging die de familie en vrienden van de overleden Ibrahima op poten hadden gezet, verliep aanvankelijk vreedzaam.Beeld Marc Baert

De 23-jarige Ibrahima Barrie, die zaterdag overleed nadat hij werd opgepakt door de Brusselse politie, is gestorven aan een hartstilstand. Dat kreeg zijn familie te horen op basis van de eerste vaststellingen, zo meldt hun advocaat Alexis Deswaef.

en

De autopsie bracht een hartanomalie aan het licht, zo kreeg de familie te horen. Hij zou een hartaanval hebben gekregen. Nog volgens de advocaat zouden de eerste vaststellingen van het toxicologisch onderzoek niet wijzen op drugsgebruik.

Lees ook de reportage:

Manifestatie eindigt in chaos: ‘We geloven gewoon niet meer in de correctheid van de politie

De 23-jarige Ibrahima Barrie werd zaterdagavond rond 19.00 uur opgepakt aan het Noordstation. Volgens het parket controleerde de politie daar mensen die zich verzameld hadden en zo de coronamaatregelen niet naleefden. Ibrahima zou daarbij de vlucht genomen hebben en na een achtervolging opgepakt zijn. De jongeman werd vervolgens overgebracht naar het politiecommissariaat in de Brabantstraat, waar hij in elkaar zou gezakt zijn. De politie zou een ziekenwagen opgeroepen hebben die de jongeman overbracht naar het ziekenhuis. Daar zou Ibrahima omstreeks 20.22 uur overleden zijn. 

Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag naar aanleiding van het overlijden. Ook het Vast Comité P heeft een onderzoek geopend naar de manier waarop de familie verwittigd werd van het overlijden.

Rellen

Gisteren kwamen honderden mensen op straat in Brussel. Vrienden, familieleden en sympathisanten van Ibrahima Barrie wilden met de actie duidelijkheid vragen over de manier waarop hij gestorven is. Maar hoewel de manifestatie vreedzaam begon, ontstonden er in de namiddag rellen en veranderde een deel van Schaarbeek in een slagveld. Relschoppers vernielden een politiepost en plunderden een apotheek. Er werden 116 mensen opgepakt. Vijf agenten raakten gewond.