Direct naar artikelinhoud
ReportageRellen Brussel

Hoe de manifestatie voor Ibrahima ontaardde in geweld: ‘We geloven niet meer in de correctheid van de politie’

Reclamepanelen aan buskotjes sneuvelden en er werden brandjes gesticht. Beeld Tim Dirven

Hoe hard de familie van de in een politiekantoor overleden Ibrahima Barrie ook haar voorzorgen nam: een vreedzaam opgezette manifestatie veranderde een deel van Schaarbeek in een slagveld. Er werd een politiepost en een apotheek geplunderd.

en

Update: Ibrahima Barrie is gestorven aan een hartstilstand. De autopsie bracht een hartanomalie aan het licht. Dat kreeg zijn familie te horen op basis van de eerste vaststellingen, zo meldt hun advocaat Alexis Deswaef. 

“Ik ben het jongere zusje van Ibrahima”, zei Aissatou Barrie (17) gisterennamiddag op een korte persconferentie. “Men kwam ons laat in de avond vertellen dat hij was overleden aan de gevolgen van een tussenkomst voor inbreuk op de avondklok.”

Een tante: “Wij willen gerechtigheid.”

Volgens een eerdere mededeling van het Brussels parket werd de jongen zaterdag om 18.55 uur opgepakt aan het Noordstation. Om 20.22 uur werd hij in het ziekenhuis dood verklaard. De nachtklok gaat in Brussel in om 22 uur. Gisteren meldde het parket dat er tegen enkele agenten van politiezone Noord een strafonderzoek is geopend uit hoofde van onvrijwillige doodslag. Volgens Alexis Deswaef, advocaat van de familie, viel Ibrahima van zijn stoel en wachtten de agenten veel te lang met medische hulp.

Studenten

Anderhalf uur lang verliep de manifestatie voor de politiepost van zone Noord in de Brabantstraat in Sint-Joost-ten-Node, waar Ibrahima van zijn stoel viel. De familie van Ibrahima had studentenorganisatie Association des Jeunes Guinéens de Belgique (AJGB) gevraagd om voor de ordehandhaving in te staan, en dat lukte eerst erg goed.

Bij de minste provocerende kreet of als iemand aanstalten maakte om iets te gooien, kwam een jongen of een meisje met een AJGB-hesje tussen. Op spandoeken werden namen opgesomd van jongelui die eerder overleden tijdens of na een politie-interventie: Adil, Mehdi, Mawda, Akram, Lamine, Ouasim, Sabrina. Op een andere: “Wie moet je bellen als de politie je vermoordt?”

Demonstrant Hafid Kaddouri: “Jongeren worden opgepakt door de politie en overlijden vervolgens in zeer bijzondere omstandigheden. We geloven gewoon niet meer in de correctheid van politiediensten of justitie. Ze zijn totaal ongeloofwaardig: de meeste zaken worden gewoon geseponeerd. Daarom is het heel belangrijk dat jongeren hun stem laten horen.”

De politie moest in actie schieten. Enkele rellende jongeren werden opgepakt.Beeld Tim Dirven

Daniel T. was een vriend van Ibrahima: “Hij stierf zonder reden. Zowel zijn familie als zijn vrienden willen antwoorden. Wie beschermt ons eigenlijk van de politie? De politie is overal maar rechtvaardigheid is er nergens. Dat moet vandaag stoppen.”

Politiekantoor vernield

Toen rond 16.30 uur de dichte drommen richting Noordstation stapten, werd hun plaats in de Brabantstraat ingenomen door groepen jongelui die zich met mondmaskers en kappen onherkenbaar maakten voor camera’s. “Zij horen niet bij ons!”, riep een jongen in een AJGB-hesje, maar de eerste projectielen gingen al de lucht in. Een reclamezuil sneuvelde, wat later werden de eerste stenen gegooid.

De politie sloot de manifestanten in en verplichtte ze te wijken in de Brabantstraat in Schaarbeek. Het waterkanon kwam in actie. De manifestanten weken naar het Liedtsplein. Daar stootten ze op de onbemande politieantenne Koban van zone Noord. Alle ramen sneuvelden, er werd brand gesticht en enkele manifestanten gingen naar binnen.

De actie verplaatste zich naar de Gallaitstraat, waar een apotheek werd geplunderd en op de tramsporen een brandstapel werd gebouwd. Ook de ruiten van een tram ter hoogte van de Rogierlaan en de Haagsesteenweg werden kapotgeslagen. Een grote politiemacht duwde de relschoppers uiteindelijk de Rogierlaan in. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tweette later op de avond: “Meer dan honderd mensen zijn gearresteerd. Relschoppers zullen niet vrijuit gaan.”

Midden in de actie moesten de agenten plaats maken voor een vip-konvooi voor koning Filip die in de chaos terecht was gekomen. Plots riepen mensen: “Vive le roi!”

“Waarom beslist de politie om de relschoppers in onze wijk terug te duwen?”, sakkerde de uitbater van een pittazaak op het Liedtsplein. “Ze hadden ze ook de andere kant op kunnen stuwen, maar daar is de Nieuwstraat natuurlijk.”

Het begon vreedzaam, de betoging voor de in een politiekantoor overleden Ibrahima Barrie.Beeld Tim Dirven