Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Heel Frankrijk moet thuisblijven van 18 uur tot 6 uur: strengere avondklok door ‘verontrustende situatie’

De Franse premier Jean Castex.Beeld AFP

De Fransen moeten allemaal van 18 uur tot 6 uur van de straat, om het gevreesde coronavirus te bestrijden. De regeling geldt vanaf zaterdag, heeft premier Jean Castex bekendgemaakt.

In 25 departementen was die avondklok al van kracht. In de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20 uur de deur uit, maar volgens de premier kan dat niet meer.

Premier Jean Castex wijst tijdens de persconferentie op de “verontrustende situatie” en de “golven die elkaar in heel Europa blijven opvolgen”. De meer besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus vormen een bijkomende reden tot bezorgdheid, zegt gezondheidsminister Olivier Véran, al is de verspreiding van die varianten in Frankrijk momenteel nog steeds beperkt.

Toch dwingt de situatie tot extra maatregelen, aldus Castex. Vanaf zaterdag wordt in daarom in het hele land een avondklok ingevoerd die ingaat om 18 uur en duurt tot zes uur en dat voor minstens twee weken. Dat betekent ook dat alle zaken die mensen van het publiek ontvangen vanaf 18 uur de deuren moeten sluiten. Hij moedigt handelszaken daarom aan om hun openingsuren tijdens de middag en in het weekend uit te breiden om te vermijden dat er aan het einde van de dag te veel mensen tegelijkertijd over de vloer komen.

Scholen mogen wel openblijven, maar er worden bijkomende maatregelen ingevoerd: in de eetzalen worden de gezondheidsmaatregelen afgedwongen en lessen lichamelijke opvoeding mogen niet meer binnen doorgaan.

Daarnaast zullen reizigers die afkomstig zijn van buiten de EU bij aankomst ook een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen.

Aperitief-effect

De draconische maatregel is volgens Stanislas Guerini, de leider van de grootste regeringspartij La République en marche,  belangrijk om het “aperitief-effect” tegen te gaan. Hij doelt op sociale samenkomsten waar geborreld wordt voorafgaand aan het diner. Volgens de regering verspreidt het virus zich minder in de departementen die al een avondklok van twaalf uur lang hebben en waar de bevolking de hele avond moet binnenblijven.

In Frankrijk worden er elke dag gemiddeld 274 nieuwe coronabesmettingen per miljoen inwoners gemeld, in België zijn dat er momenteel 179. Gisteren kwamen er 23.852 nieuwe gevallen bij, iets minder dan de 25.379 voor dezelfde dag een week eerder. In de ziekenhuizen liggen 24.669 patiënten, in de IC-afdelingen 2.711. Frankrijk heeft tot nog toe net geen 250.000 inwoners of 0,38 procent van de bevolking ingeënt met een eerste dosis van het coronavaccin.